Bordul Bisericii Penticostale Lumina din Oradea a reacționat după ce publicația Recorder a filmat un reportaj despre un fost membru, Sebastian Burcă, care a devenit cunoscut după ce se apropia de oameni în vârstă, cu o oarecare avere, apoi aceștia decedau în mod inexplicabil, iar bihoreanul și concubina sa deveneau proprietari ai bunurilor acestora. Biserica a reclamat publicația la you tube, fapt pentru care nu mai poate fi văzută investigația cu sute de mii de vizualizări. În reportaj s-au folosit imagini de la botezul celui incriminat. Recorder a făcut investigații și în Biserica Ortodoă[, dar rezultatul a fost ori sesizarea organelor de control, ori disocierea de cei care se aflau ]n centrul scandalului. <Având în vedere materialul recent difuzat pe o platformă online, dorim să facem câteva precizări:
– În legătură cu botezul în apă. Conform articolului 13 din Mărturisirea Cultului Creștin Penticostal din România, actul botezului se administrează unor persoane aflate la vârsta maturității, pe baza unei declarații personale de credință și viață schimbată. Biserica acționează în măsura în care cunoaște istoricul vieții celor care se botează și îi încurajează, conform Scripturii, să fie sinceri în mărturisirea propriei convertiri.
– În legătură cu persoana menționată. Botezul la care se face referire în reportaj a avut loc în data de 27.03.2022, iar persoana în cauză nu mai este membră a bisericii noastre, în prezent. În luna iulie 2022, aceasta și-a exprimat dorința de a fi transferată într-o altă biserică.
– În legătură cu faptele menționate. Noi condamnăm, pe baza Bibliei, orice fel de
comportament care atentează la sanctitatea vieții și suntem angajați în acțiuni care
dovedesc iubirea aproapelui și slujirea celor vulnerabili>, scrie boardul bisericii Lumina. La rândul lor, cei de la Recorder au anunțat că:
<Pentru a doua oară în câteva luni, o investigație Recorder cu sute de mii de vizualizări este eliminată de pe YouTube, din cauza unei reclamații care invocă încălcarea drepturilor de autor. Biserica Lumina a invocat folosirea unor imagini în care Sebastian Burcă, persoana vizată de investigație, este botezat. Investigația a fost ștearsă, deși termenii și condițiile YouTube permit folosirea imaginilor din surse externe pentru crearea de conținut jurnalistic. Am contestat decizia și ne așteptăm ca investigația să fie din nou disponibilă pe YouTube în cel mai scurt timp. Până atunci, o postăm și aici, pe Facebook, pentru că, fie că ne place sau nu, trăim în epoca în care distribuirea informațiilor de interes public depinde de algoritmii rețelelor sociale. P.S. Nu ne putem abține să nu constatăm că în timp ce conținutul jurnalistic este eliminat cu atâta ușurință, YouTube tolerează cu multă îngăduință clipurile realizate cu tehnologia deepfake care promovează escrocherii financiare folosind imaginea unor persoane publice cu funcții înalte>.Investigația aici: