A stat 27 de ani în Italia, apoi s-a întors acasă. Acum e consilier la Primăria Brustuti. „Batista albă” este un volum semnat de scriitorul Viorel Boldiş, care se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 7 şi 10 ani. Este povestea unui tânăr imigrant român care se întoarce la vatra strămoşească, pentru a-şi îmbrăţişa părinţii, după mai mulţi ani de absenţă.
«Am început să scriu povestiri pentru copii după ce am adus-o pe fata mea, Anda, în Italia. Avea doar 9 ani şi am vrut să-i îndulcesc cumva impactul cu o lume necunoscută», ne explică Viorel Boldiş modul în care au luat naştere primele povestiri.“Batista albă”- “Il fazzoletto bianco” a determinat responsabilii din învățământul italian și cel bazilian să facă din povestea de viață a orădeanului Viorel Boldiș subiect de studiu.
Avem în inimile noastre cele trăite cu ocazia vizitei Sfântului Părinte Apostolic în România, din 31 mai până în 2 iunie 2019, rămân momente de neuitat.
Avem în inimă ziua de 15 noiembrie 2020 când s-a rugat pentru victimele tragediei de la Spitalul Piatra Neamt celor care și-au pierdut viața din cauza focului.
Avem în inimă fiecare întâlnire cu Dumnezeu,speranța pentru noi toți!
Suntem cu toții ca într-un lagăr de concentrare, inimi închise, suflete sculptate de durere, incertitudini. Să fii primit, să fii acceptat, să ai iertare ar trebui să fie o lege umană și nu un privilegiu. „Toți avem dreptul să fim iertați și să ne cerem iertare.
Avem în inimă povestea iertării exemplificată de Sfântul Părinte în interviul său la emisiunea „Che tempo che fa” poveste care se regăsește într-o carte pentru copii numită ” Il fazolett bianco”(Batista albă)
„Batista albă” scrisă de Viorel Boldis, un poet român care a trăit mulți ani în Diaspora, povestește din propria experiență o poveste despre detașare și întoarcere, despre regăsirea de sine… iertare.
Este povestea unei plecări din patrie și a unei ruperi de tradițiile și de familia sa, iubită și urâtă in egală masură.
Dar este și povestea unei confruntări cu realitatea dură a ținuturilor neospitaliere și reci unde ajung cei care migrează.
Și în sfârșit, este povestea unei întoarceri pline de anxietate și bucurie, plină de patos și emoție, datorită căreia, după răzvrătirea și fuga tinereții, să redescoperi simțul afecțiunii și al rădăcinilor.
Ultimul act al cărții este despre momentul în care fiul risipitor decide să se întoarcă acasă și trebuie să fie iertat. O poveste emoționantă, o poveste de nostalgie și suferință și iertare care trebuie să fie valabilă pentru fiecare ființă umană și să o dovedească la orice vârstă„ Papa Francisc
În Italia ,cartea ” Il fazzoletto bianco ” povestea batistei albe este introdusă în cartea dedicată copiilor „La lettura che aventura”.Parte din poveste este introdusă și în cartea școlară „Traguardo Discipline”
” Il fazzoletto bianco ” este introdusă și la cursurile de teorie și istorie a literaturii pentru copii de la Universitatea din Padova.
În Brazilia „Batista albă” este introdusă în programa școlară. “Trimite o scrisoare tatalui, spune-i tata ca am gresit, as vrea sa te gasesc, as vrea sa iti cer iertare, dar mi-e frica sa ma apropii. Te rog daca esti dispus sa ma primesti , ca să mă ierte, pune o batistă albă într-o fereastră a căminului.” Aceasta este scrisoarea pe care o trimite tatălui său, iar apoi munca se termină când fiul se întoarce acasă și, când o ia chiar pe calea care duce la casa se uita la casa si casa e plina de batiste albe, plina.Simbol al iertarii lui Dumnezeu, o iertare pe care noi am mostenit-o.Si nu doar sa iertam si sa fim iertati, ci si dreptul omului de a fi iertat. Acest lucru este important, să nu uităm.” Papa Francisc