Banca Națională a României a identificat mai multe subsectoare ale economiei naționale care pot fi puternic afectate de contextul economic generat de pandemia COVID-19, se arată în raportul asupra stabilității financiare, din iunie 2020, al BNR. Este vorba despre 17 astfel de subsectoare care sunt reprezentate, printre altele, de industria prelucrătoare, textilă și cea auto, de transporturi aeriene, hoteluri și restaurante. În opinia specialiștilor băncii centrale, alte 17 subsectoare pot fi afectate într-o manieră moderată – de exemplu, industria alimentară, comerțul și construcțiile.
Tema specială a raportului din luna iunie 2020 al BNR analizează epidemiile secolului al XXI -lea și implicațiile acestora asupra sectorului bancar și a celui real din România, cu accent pe efectele pandemiei COVID-19. ”Spre deosebire de celelalte epidemii care au afectat România în acest secol (gripa aviară și gripa porcină), ceea ce caracterizează pandemia COVID-19 este gradul ridicat de răspândire, dar și amploarea măsurilor adoptate pentru reducerea efectelor acesteia”, apreciază Banca Națională.
Măsurile severe privind reducerea circulației, diminuarea sau chiar închiderea activității în unele domenii, impuse de necesitatea opririi răspândirii rapide a virusului, sunt de natură să influențeze negativ mai multe sectoare economice, arată raportul BNR.
Astfel, au fost identificate 17 sub-sectoare economice care pot fi puternic afectate de contextul economic generat de pandemia COVID-19 și alte 17 domenii care pot fi afectate de o manieră moderată.
Sectoarele pentru care se anticipează un impact ridicat (sub-sectoarele selectate sunt marcate în paranteze prin grupa CAEN):
- Industria textilă (13, 14, 15)
- Industria prelucrătoare (16, 22, 24, 28 și 31)
- Industria auto (29)
- Transporturi aeriene (51)
- Hoteluri și restaurante (55, 56)
- Tranzacții imobiliare (68)
- Agenții turistice și tur-operatori (79)
- Activități de spectacole, culturale și recreative (90, 91 și 93)
Sectoarele cu impact moderat (sub-sectoarele selectate sunt marcate în paranteze prin grupa CAEN):
- Industria alimentară (10, 11, 12)
- Industria prelucrătoare (22, 25, 27 și 30)
- Construcții (41, 42 și 43)
- Comerț (45, 46)
- Curierat, depozitare și alte activități auxiliare pentru transport (52, 53)
- Transporturi terestre și pe apă (49, 50)
”Sectoarele asupra cărora pandemia COVID-19 este de așteptat să aibă un impact ridicat au o importanță semnificativă în economie. Acestea reprezintă 14 la sută din numărul total al companiilor nefinanciare, contribuie cu 17 la sută la valoarea adăugată brută și angajează 21 la sută din forța de muncă. În plus, aproape o pătrime din portofoliul corporativ al băncilor este reprezentat de credite contractate de către aceste firme”, arată în raportul BNR.
Potrivit instituțiilor de credit, riscul de credit aferent tuturor sectoarelor de activitate a crescut în primul trimestru din 2020, cele mai ridicate niveluri fiind asociate sectoarelor transport și comunicații, energie și turism.
Întregul raport al BNR asupra stabilității financiare, din iunie 2020, poate fi consultat aici.