Decizia aparține Înaltei Curți de Casație și Justiție, a fost deja publicată în Monitorul Oficial și a devenit obligatorie începând cu 16 martie.
Atunci când o instanţă penală îl condamnă pe inculpat la plata unei amenzi penale, cât şi la pedeapsa cu închisoarea, pentru o altă faptă, dar a cărei executare este suspendată sub supraveghere, cea din urmă nu va avea vreo influenţă asupra obligaţiei de a plăti amenda.
Ca urmare, aplicarea şi executarea unei amenzi penale pot fi dispuse chiar şi în situaţia în care persoana inculpată a fost condamnată la pedeapsa cu închisoarea, însă executarea acestei pedepse a fost suspendată sub supraveghere.
ÎCCJ a fost sesizată de Curtea de Apel Brașov, iar până acum existau două orientări în jurisprudență.
Prima considera că „amenda penală face parte integrantă din pedeapsa rezultantă odată ce a fost alăturată acesteia, astfel că pedeapsa rezultantă trebuie să aibă un regim unic de executare, neputând fi suspendată sub supraveghere una şi executabilă alta”. Cu alte cuvinte, dacă executarea pedepsei cu închisoarea a fost suspendată sub supraveghere, amenda nu ar mai putea fi dispusă şi executată.
Iar cea de a doua se considera că cele două pedepse sunt separate, în special din perspectiva faptului că deja există un text de lege care permite expres aplicarea amenzii în situaţiile în care aceasta are rolul de a sancţiona obţinerea unui folos patrimonial, prin săvârşirea infracţiunii – chiar dacă executarea pedepsei închisorii a fost suspendată sub supraveghere.
Aceasta din urmă a fost împărtășită și de Curtea de Apel, iar de acum înainte, pedeapsa amenzii se va aplica şi executa chiar dacă cea cu închisoarea este suspendată sub supraveghere.