Inculpatul a declarat că nu regretă că i-a tăiat coada câinelui, deoarece este în viață și este mai frumoasă ca înainte, precizând că anterior a mai tăiat cozile unor căței mai mici, când a avut chiar el turma sa de capre.
Fapta, aproape în totalitate întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de schingiuirea animalelor, consideră Judecătoria Oradea care l-a condamnat ieri la 1 an și 4 luni închisoare cu suspendare. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.
În data de 12.03.2023, în timp ce se afla cu turma de oi în extravilanul localității Parhida, inculpatului s-a enervat deoarece câinii care erau cu el s-au bătut cu alți câini motiv pentru care a tăiat cu un topor coada câinelui de rasă Puly Unguresc aproape în totalitate.
05.03.2024Ora estimata: 08:30 Complet: P8 penal-cam preliminara si jud.in prima instanta Tip solutie: Condamnare fără acord de recunoaştere Solutia pe scurt: În baza art. 25 alin. 3 lit. b din Legea nr. 205/2004, cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod de procedură penală, condamnă la pedeapsa de 1 an şi 4 luni închisoare pe inculpatul BEJENARU CORNEL MARIAN, pentru săvârşirea infracţiunii schingiuirea animalelor. În baza art. 91 şi 92 Cod penal, dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei aplicate inculpatului pe un termen de supraveghere de 2 ani, calculat de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. În baza art. 93 alin. 1 Cod penal, obligă pe inculpat ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Vaslui, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art. 93 alin. 2 Cod penal, impune inculpatului obligaţia să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de Serviciul de Probaţiune Vaslui sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. În baza art. 93 alin. 3 Cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere, obligă pe inculpat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei com. Tăcuta, jud. Vaslui sau în cadrul Primăriei com. Cenei, jud. Timiş, pe o perioadă de 60 de zile. În baza art. 94 alin. 2 Cod penal, dispune ca supravegherea executării măsurilor şi obligaţiilor stabilite în sarcina inculpatului să se efectueze de Serviciul de Probaţiune Vaslui, care va sesiza instanţa de judecată în cazurile prevăzute de art. 94 alin. 4 Cod penal. În baza art. 91 alin. 4 Cod penal, atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 din Cod penal, referitoare la revocarea suspendării sub supraveghere a executării pedepsei. În baza art. 72 Cod penal dispune deducerea perioadei reţinerii inculpatului din 16.03.2023 până în 17.03.2023. Onorariul aferent fazei de judecată, în sumă de 942 lei, cuvenit avocatului din oficiu Ardelean Alex se va avansa din fondurile Ministerului Justiţiei în contul Baroului Bihor, în baza delegaţiei de asistenţă judiciară obligatorie nr. 4798/2023. În baza art. 274 alin. 1 Cod de procedură penală, obligă inculpatul la plata către stat a sumei de 500 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 05.03.2024. Document: Hotarâre 309/2024 05.03.2024 |
Un martor a povestit că în data de 13.03.2023 în jurul orei 11.30, s-a deplasat în grădină pentru a hrăni animalele, ocazie cu care a observat în capătul grădinii, lângă baloții de fân, un câine de talie mică, de culoare neagră, care avea legată la gât o bucată de sfoară, de culoare albastră de aproximativ 1,5 metri. Martorul a observat că în partea din spate a corpului, pe picioarele din spate, avea sânge și nu mai avea coadă, fiind proaspăt tăiată. Martorul l-a îngrijit din punct de vedere medical și l-a hrănit, fără să știe cine este proprietarul câinelui. Bejenaru Cornel Marian a recunoscut fapta reținută în sarcina sa, scrie rejust.ro. A declarat că în după amiaza zilei de 12.03.2023 s-a aflat cu oile la pascut, moment în care un câine alb a batut-o pe cățelușa mai mică, rasă „Ungurească”. Inculpatul s-a enervat, motiv pentru care a legat la gâtul cățelușei o bucată de ață pentru baloți, de culoare albastră, pentru a o putea trage după el să nu mai fie bătută de celălalt câine. A alungat câinele de culoare albă, după care a luat un topor ce îl avea la el, a prins cățelușa, i-a așezat coada pe o bucată de lemn și cu toporul i-a tăiat o bucată din coadă. Inculpatul nu poate preciza cât a tăiat din coadă, însă susține că nu a fost o bucată mare. După ce i-a tăiat coada, i-a dat drumul la ața cu care a legat-o. Cățelușa a fugit și nu a mai văzut-o. În cursul aceleiași zile, în jurul orei 15:00, inculpatul s-a întors cu turma de oi la fermă, unde, la scurt timp, a venit martorul , ocazie cu care i-a spus acestuia că a tăiat cu toporul coada cățelușei rasa „Unguresc”.
La stabilirea pedepsei, instanța a avut în vedere gradul de pericol moderat al faptei, determinat de faptul că inculpatul a tăiat doar coada căinelui şi de persoana inculpatului, care nu este cunoscut cu antecedente penale, dar şi împrejurarea că aceasta a avut o atitudine cooperantă cu organele judiciare, prezentându-se în faţa organelor de urmărire penală dar şi în faţa instanţei de judecată, aspecte care îndreptăţesc instanţa să opineze în sensul stabilirii unei pedepse cu închisoarea orientate spre minimul special. Instanţa, în baza art. 25 alin. 3 lit. b din Legea 205/2004, cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod de procedură penală, va condamna la pedeapsa de 1 an şi 4 luni închisoare pe inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de schingiuirea animalelor,
nstanța constată că apare ca nejustificată încarcerarea acestuia în vederea executării pedepsei în regim privativ de libertate, întrucât, pe baza celor expuse anterior, apreciază că inculpatul nu va mai săvârși infracțiuni pe viitor. De asemenea, inculpatul și-a manifestat acordul pentru a presta o muncă neremunerată în folosul comunității în măsura în care va fi găsit vinovat.