Discuțiile în contradictoriu dintre doi adolescenți în curtea școlii s-au transformat în bătaie în sala de clasă, în prezența dirigintei. Apoi au ajuns în instanță.
Unul dintre protagoniști a fost condamnat la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 1.500 lei, amendă stabilită prin înmulțirea unui număr de 150 zile amendă cu suma de 10 lei corespunzătoare unei zile amendă, pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe prevăzute de art.193 alin. (2) Cod penalcivil de Judecătoria Oradea. Instanța a decis că admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă şi obligă pe inculpat la plata sumei de 1.000 lei cu titlu de daune morale în favoarea părţii civile.
Celulilalt inculpat i s-a atras atenţiasupra dispoziţiilor art. 123 Cod penal privind înlocuirea măsurii educative neprivative de libertate în cazul nerespectării cu rea-credinţă a condiţiilor de executare a măsurii educative sau a obligaţiilor impuse sau în cazul comiterii unei noi infracţiuni pe durata în care se află în executarea măsurii educative.E condamnat la plata sumei de 1.000 lei cu titlu de daune morale în favoarea părţii civile.
Diriginta clasei a XI-a D din care fac parte cei doi inculpați, a declarat în cursul urmăririi penale că în data de 17.03.2022, în jurul orei 11.50, pe timpul pauzei, a rămas în sala de clasă întrucât urma să aibă următorul curs tot la aceeași clasă, unii elevi fiind ieşiţi, printre care și protagoniștii bătăii. Când cei doi inculpați au intrat în clasă a observat că aceștia au anumite discuții contardictorii, dar întrucât era gălăgie de pe hol și de afară, fiind geamul deschis, nu și-a dat seama că discuția între ei ar fi una aprinsă, mai ales că aceștia obișnuiau uneori să glumească reciproc și chiar stăteau uneori împreună în aceeași bancă. A observat că la un moment dat unul dintre băieți s-a ridicat din banca lui, prima bancă pe rândul de la geam și s-a dus direct la colegul din ultima bancă, rândul din mijloc, pe care l-a lovit o singură dată cu pumnul sau palma în zona feței, ocazie cu care i-au căzut ochelarii, iar apoi între ei au intervenit elevii. Fosta dirigintă nu a observat ca cel lovit să fi ripostat sau să îl fi lovit în vreun fel pe băiatul care a părăsit sala de clasă fără să spună nimic și l-a revăzut pe acesta în biroul directorului, unde a fost chemată la scurt timp, împreună cu băaitul lovit careavea în mână o compresă cu rivanol, pe care o ținea în jurul ochiului. Despre unul dintre băieți, fosta dirigintă a spus care are un comportament adecvat și nu a creat probleme disciplinare, iar celălalt are tendinţa de a-și provoca colegii prin adresarea de cuvinte și expresii jignitoare și a mai fost atenționat anterior cu avertisment de către consiliul clasei pentru comportament neadecvat la cursuri. O fostă colegă de clasa, martoră spune că fiecare băiat se certa din banca unde se afla se certau din cauza unui anumit băiat, pe care nu îl cunoaște. Își amintește că la un moment dat, în timpul acestor discuții și certuri unul l-a provocat pe celălalt spunându-i să vină dacă are curajul să îl bată, iar după încă câteva discuții contradictorii a observat că un coleg s-a dus în mers alert înspre banca lui, l-a împins pe acesta cu mâinile de piept până în peretele din spatele clasei și l-a lovit o singură dată cu pumnul în zona ochiului. În continuare cel lovit s-a dus direct la baie, iar ea și o altă colegă l-au însoţit, observând că acesta sângera puțin în zona ochiului, iar acea zonă a început să i se umfle.