Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că profesorii care evaluează lucrările de la simularea examenului de Bacalaureat au un număr mare de lucrări și timpul este scurt: „Am primit sesizări în partea colegilor noștri vizavi de numărul de lucrări care le revin pe fiecare disciplină de examen”. Aceasta a mai spus că Ministerul Educației „ar trebui să țină cont și de solicitările noastre, în numele colegilor noștri, de a se plăti participarea și la aceste simulări”.
„Am primit sesizări în partea colegilor noștri vizavi de numărul de lucrări care le revin pe fiecare disciplină de examen. Și asta din cauza faptului că nu a fost asigurată resursă umană suficientă pe partea de profesori evaluatori.
Este o problemă legată strict de organizare la nivel de inspectorate școlare și unități de învățământ. Sunt școli care au înscris toți colegii, toți profesorii pentru evaluare. Sunt școli care au înscris un număr mai mic de cadre didactice. Și adevărul e că, atâta vreme cât participarea la aceste simulări nu este plătită, categoric există o anumită rezervă, pe buna dreptate, din partea colegilor noștri”, a spus Marius Nistor.
Liderul sindical a precizat că numărul mare de lucrări care trebuie să fie evaluate este o consecință a faptului că sunt puțini profesori corectori și „ajungem într-o situație oarecum de impas”:
„Dacă sunt puțini evaluatori, atunci este clar o consecință a faptului că cei pe care îi avem în momentul de față sunt obligați să corecteze un număr destul de mare de lucrări. Cred că este un semnal pentru Ministerul Educației vizavi de ceea ce ar trebui să facă mai departe.
Fiind un număr mic de evaluatori și număr mare de lucrări, ajungem într-o situație oarecum de impas în acest moment.”
Marius Nistor a precizat că profesorii care evaluează lucrările elevilor de la simulările examenelor naționale ar trebui plătiți:
„Cred că trebuie luată în calcul o mai bună organizare la nivel de inspectorate, la nivel de unități de învățământ și, bineînțeles, cred că ministerul ar trebui să țină cont și de solicitările noastre, în numele colegilor noștri, de a se plăti participarea și la aceste simulări care, în fond, reprezintă tot un examen, chiar dacă nu cu aceeași încărcătură ca examenul propriu-zis, dar efortul este cam același.”