Asistența socială este una dintre cele mai frumoase și, în același timp dificile, profesii.Preotul Laurențiu Lazăr e prezent încă din 1998 în diverse organizații și fundații, cu scopul de a sprijini și îmbunătăți viața persoanelor vulnerabile din comunitate. În rolul de președinte al Fundației de Scleroză Multiplă și al Fundației Filantropia de pe lângă Episcopia Ortodoxă a Oradiei, el a fost recent nominalizat și a ajuns în finala Galei Naționale a Excelenței în Asistența Socială, la categoria asistentul social din domeniul protecţiei şi promovării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.
<Unul dintre cei mai generoși și implicați asistenți sociali pe care îi cunosc este Laurențiu Lazăr, președintele Asociatia Filantropia Oradea și al Fundației Trei Ierarhi.
De aceea mă bucur nespus că Laurențiu a câștigat ieri Premiul pentru asistentul social din domeniul protecţiei şi promovării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi la Gala Naţională a Excelenţei în Asistenţa Socială>, a anunțat sociologul și parlamentarul Adrian Hatos.
În jurizaree s-a avut în vedere inclusiv activitatea sa în cadrul inițiativelor legislative și a proiectelor cu finanțare europeană, cu scopul de a dezvolta și implementa strategii pentru integrarea și sprijinirea persoanelor cu dizabilități în comunitate.
}ntr-un interviu recent acordat bihon.ro, preotul a spus că nominalizarea a venit pentru activitățile din 2023<activitățile Centrului de Zi de la Fundația pentru Scleroză Multiplă. Și mă refer aici la activitatea de rutină din Centrul de Zi, până la evenimente speciale, plimbări cu caiacul pe baltă sau trenul prieteniei ori alte activități, care au implicat peste o sută de persoane cu dizabilități din Oradea. Totodată, am fost implicat în organizarea rețelei locale de asociații dedicate persoanelor cu dizabilități, i-am spus noi ID Oradea (Integrare Dizabilitate Oradea), o frăție a persoanelor cu dizabilități, care reunește peste 11 organizații membre. Aceasta încearcă să desfășoare un dialog public cu privire la inițierea unui program dedicat persoanelor cu dizabilități în comunitatea orădeană.
Aceasta, mai ales în contextul Legii 7 din 2023 a dezinstituționalizării persoanelor cu dizabilități, în care se dorește chiar acest lucru: să dezvoltăm un sistem cât mai integrativ pentru persoanele cu dizabilități, astfel încât să nu mai existe instituții, să nu mai existe o segregare sau servicii care sunt oferite prin măsură de protecție în diverse centre, situate la periferia comunității. Prin această comunitate, prin această uniune, încercăm să avem pe agenda noastră dezbateri publice, invitații adresate decidenților, factorilor politici, publici, societății în ansamblu, să dezbatem activitățile și problematica persoanelor cu dizabilități din comunitate.
De asemenea, am organizat și am încheiat anul trecut un proiect dedicat persoanelor cu dizabilități, din fonduri structurale – POCU, pe axa 4-15, având același scop, de a pregăti strategia europeană și planul național pentru gândirea într-o nouă paradigmă de asistență socială pentru persoanele cu dizabilități, în contextul dezinstituționalizării și proiectării unor servicii comunitare. Se dorește întoarcerea lor din sfera protecției centralizate a statului, prin DGASPC, direct în comunitate prin DAS-uri, cu implicarea organizațiilor comunitare>