Rudele victimelor din accidentul de la 2 Mai au cerut schimbarea judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu, după gafa comisă la prima ședință, în care a întrebat dacă în sală este prezent unul dintre studenții uciși de Vlad Pascu.Potrivit documentului, părțile civile din acest dosar au arătat că ”doamna judecător – președinte al completului P2 din cadrul Judecătoriei Mangalia, a dat dovadă de neglijență în administrarea dosarului atribuit spre soluționare în momentul în care, procedând la apelul părților, a strigat una dintre persoanele decedate în vederea prezentării cărții de identitate”.Pentru a schimba judecătoarea, rudele ar fi trebuit să demonstreze lipsa de imparțialitate.Solicitanții cererii de recuzare au invocat un articol din Codul de procedură penală care statuează că ”judecătorul este incompatibil dacă există o suspiciune rezonabilă că imparțialitatea lui este afectată”.
Părinții lui Sebastian Andrei Olariu, unul dintre cei doi tineri uciși în accidentul provocat de Vlad Pascu, au cerut ca judecătoarea să nu se mai ocupe de acest caz, după ce la prima înfățișare aceasta a întrebat dacă fiul lor se află în sală. Rudele victimelor au arătat că judecătoarea Ioana Ancuța Popoviciu trebuia să citească temeinic dosarul, iar atitudinea acesteia ar fi dus la apariția în spaţiul public a diferite opinii și comentarii.
Judecătorul care a respins, ca nefondată, cererea de recuzare a arătat că recuzarea se poate face doar în anumite cazuri prevăzute de lege, „de strictă interpretare şi nu pot fi reţinute pentru orice nemulţumire a părţilor”.
Avocatul Adrian Cuculis a anunțat că cererea de recuzare a magistratului Ioana Ancuța Popoviciu, pe care a înaintat-o la termenul trecut al dosarului, a fost respinsă de colegii judecătorului.
În sală, Adrian Cuculis a cerut lămuriri cu privire la cererea sa de recuzare a judecătoarei, chiar în deschiderea ședinței de judecată.
„Cererea dumnevoastră a fost respinsă”, i-a răspuns magistratul.
„Doamna judecător va rămâne în acest caz până la sentința definitivă. Colegele doamnei judecător, de la Mangalia, au decis că aceasta să judece, în continuare, cazul Pascu„, a transmis, la ieșirea din sala de judecată, Adrian Cuculis.
Conform fanatik.ro ăspunsul instanței a fost că, din punct de vedere legal, nu sunt întrunite cerințele legate de admiterea cererii de recuzare. ”Aceste cazuri de recuzare sunt de strictă interpretare şi nu pot fi reţinute pentru orice nemulţumire a părţilor”, a spus magistratul.
Judecătorul a mai amintit că ”părţile civile şi-au exprimat nemulţimirea în legătură cu atitudinea doamnei judecător, arătând totodată faptul că au apărut în spaţiul public diferite opinii și comentarii”, însă acest lucru nu este suficient pentru a fi admisă cererea de recuzare.
Mai exact, criticile venite din partea reclamanților țin de ”pregătirea profesională a doamnei judecător”, însă aceasta ”nu și-a exprimat părerea asupra soluției ce ar putea fi pronunțată în cauză”, iar din această cauză nu se poate invoca recuzarea.
”Dacă s-ar accepta contrariul, orice parte nemulţumită de conduita unui anume judecător ar face o cerere de recuzare prin care ar urmări înlăturarea acestuia de la judecarea cauzei, lucru care este de neacceptat într-un stat de drept”, se mai arată în motivare.
Părinții, sfătuiți să sesizeze Inspecția Judiciară
Magistratul i-a sfătuit pe părinții victimelor ca în situația în care hotărârea pe care judecătorul o va pronunța în dosarul accidentului de la 2 Mai îi va nemulțumi, aceștia pot urma căile legale de atac. Pentru motive ce țin de conduita și pregătirea judecătorului, există, însă, instituții care pot fi sesizate și care pot pot analiza prestația acestuia, de exemplu Inspecția Judiciară (care a și fost sesizată în acest caz).
Din aceste motive, cererea de recuzare a judecătorului din dosarul accidentului de la 2 Mai a fost respinsă, decizia fiind fără cale de atac.
Parchetul a cerut mutarea dosarului de la Judecătoria Mangalia
La câteva zile distanță, respectiv luni, 19 martie, pe rolul Curții de Apel Constanța a fost înregistrată o cerere de strămutare a dosarului. Cererea a fost formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia, care a instrumentat cazul lui Vlad Pascu.
Strămutarea poate fi cerută doar pentru motive de ”bănuială legitimă” (atunci când este formulată de părți) sau de ”siguranță publică” (poate fi formulată doar de către procurorul general de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție).
Bănuiala se consideră legitimă în cazurile în care există o îndoială referitoare la imparțialitatea judecătorului sau dacă există anumite ”relații conflictuale locale”. Motivul de siguranță publică se referă la ”împrejurări excepționale” care presupun că judecata procesului într-o anumită locație ar putea duce la tulburarea ordinii sociale.