Îl puteți vedea în filmul despre povestea generației de aur. Emeric Ienei e omul care a adu, cu Steaua, Cupa Campionilor la București. Omul care a antrenat naționala la Mondialul italian, pe vremea nopților magice. Și omul care a făcut ultima performanță cu naționala la un turneu final, ducând România în sferturile Europeanului din anul 2000. Ca nimeni altul, despre marele antrenor vorbește regreatul Mircea Bradu în volumul: A fi sau a nu fi antrenor – Mircea Bradu/Singur printre actori – Emeric Ienei, pe care cei doi orădeni l-au semnat împreună. “Antrenorul este asemenea unui regizor iar jucătorii sunt veritabili actori pe teren”, spune Emeric Ienei.
„Domnul Ienei le vorbea jucătorilor cu dumneavoastră, îi sfătuia să nu ocolească teatrul, îi învăța că fotbalul nu e doar meseria lor, e însăși viața lor.
Domnul Ienei insista că e nevoie să-și facă ei jocul, înainte să se preocupe de jocul adversarului. Și, mai ales, le dădea curaj spunându-le că adversarul mai mult decât să-i bată nu are ce să le facă”.
Andrei Crăciun și felul său special de a-i spune „La mulți ani lui” lui Emerich Ienei, în ziua în care fostul mare antrenor împlinește 87 de ani!
Fără excepție, toți fotbaliștii pe care i-a antrenat domnul Ienei au vorbit despre domnia sa la superlativ.
<Domnul Ienei chiar i-a marcat cu eleganța dumnealui. Cu felul cumpănit de a vorbi (o singură dată l-au auzit înjurând și atunci a fost comic, fiindcă având maghiara ca limbă natală domnul Ienei a scăpat un „dă-l în pi*da mă-sii de minge!”)
Pe scurt, domnul Ienei a fost de la început până la sfârșit un lord, un profesor. Evocându-l, foștii săi elevi îi spuneau uneori nea Imi. Dar peste un minut se corectau: domnul Ienei.
Domnul Ienei a fost și un jucător bun, cu meciuri în echipa națională și o carieră solidă la CCA, viitorul club Steaua. Astăzi este un pensionar înțelept, retras la Oradea> , scrie https://welovesport.ro/. Emeric Ienei și-a început cariera de fotbalist în 1947. Zece ani mai târziu a devenit membru al echipei CCA (Steaua), cu care a fost de trei ori campion al României. Cariera de fotbalist și-a încheiat-o în 1971 după ce, timp de doi ani, a jucat la Kayserispor Kulübü . În 1986, în calitate de antrenor al CCA, a câștigat la Sevilla Cupa Campionilor Europeni, alături de Helmuth Duckadam, Ladislau Bölöni, Marius Lăcătuș, Gabi Balint și alții. În 1978 a câștiga SuperCupa Europei La multi ani cu sănătate, domnule Ienei!