Un elev de 16 ani din județul Bacău a fost condamnat la un an și jumătate de detenție într-un centru de reeducare pentru minori după ce în februarie anul trecut a lovit și a batjocorit doi colegi de clasă. Victimele, elevi cu cerințe educaționale speciale, au fost filmate în timp ce erau agresate, târâte în baia școlii și introduse cu capul în vasul de toaletă. Un caz de bullying care nu ar fi escaladat dacă reprezentanții școlii ar fi intervenit la timp și nu ar fi permis elevului agresor să ajungă să aibă „o reputație sinistră”, spun magistrații din Bacău. Decizia e o premieră, după ce în 2019 s-a înregistrat altă premieră când Curtea de Apel Constanța a decis condamnarea definitivă a unui adolescent, elev al unui colegiu din Constanța, pentru comportament de tip bullying, fiind vorba de o premieră atât pentru învățământ, cât și pentru justiția din Dobrogea. Minorul urma să supravegheat zilnic, timp de patru luni, de către serviciul de probațiune, iar părinții lui să plătească daune morale victimei bătute de fiul lor.
Mărturiile din dosarul elevului din Bacău, consultat de HotNews.ro, sunt cutremurătoare.
Cele două victime erau colegi de bancă, amândoi fiind diagnosticați cu anumite deficiențe. La începutul anului școlar, când diriginta le-a solicitat certificatele de orientare școlară, specifice copiilor cu Cerințe Educaționale Speciale (CES), le-a cerut colegilor „să manifeste o conduită bazată pe grijă față de aceștia”.
Cei doi băieți, colegi de bancă, au ajuns, însă, să fie terorizați de unul dintre colegii de clasă, cunoscut în școală drept un elev cu comportament problematic. Erau loviți și jigniți frecvent cu apelative precum „handicapați, jegoși, nespălați, proști”.
Anchetatorii spun că cei doi băieți victime erau retrași, nu comunicau foarte mult cu colegii din clasă, îl evitau permanent pe agresor, nu-l provocau verbal sau fizic, îndeplineau toate cerințele acestuia, chiar dacă erau împotriva voinței lor și adesea umilitoare: îi ștergeau încălțările, îi cumpărau diverse produse alimentare de la un fast-food din apropierea unității de învățământ sau le erau luate telefoanele mobile de către acesta pentru a le verifica conținutul, spre amuzamentul lui.
Datele din dosar arată că în școală se știa despre comportamentul elevului de 15 ani, însă conducerea școlii a luat doar măsuri de consiliere școlară și de informare a părinților acestuia