Luna trecută, după mai multe amânări, Secţia a III-a Contencios Administrativ şi Fiscal, a decis că Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în Romania în perioada 1945-1989 a depus prea târziu cererea de chemare în judecată a fostului ministru de interne, parlamentar ș prefect de Bihor Vasile Blaga.Dosarul avea ca obiect anulare act administrativ certificat 00074 , adică anularea certificatului de revoluționar a lui Blaga. Vasile Blaga lucra la Uzina Mecanică din Ștei în decembrie 1989, unde, într-adevăr era un inginer extrem de apreciat. Tribunalul Bihor a decis că: <Admite excepţia tardivităţii cererii de chemare în judecată, formulată de reclamantul Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în Romania în perioada 1945-1989, în contradictoriu cu pârâtul Blaga Vasile, excepţie invocată de instanţă din oficiu. Constată decăderea reclamantului Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în Romania în perioada 1945-1989 din dreptul de a introduce acţiunea în anularea Certificatului seria nr. LRM-B >. Hotărârea e cu drept de recurs.În plus, Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în Romania în perioada 1945-1989, trebuie să-i plătească europarlamentarului PNL și 4000 lei cheltuieli de judecată.
Numele lui Vasile Blaga, apare, conform celor de la Academia Catavencu, pentru prima dată, în lista revoluţionarilor publicată în ‘Monitorul Oficial’ din 22 noiembrie 1999, la pagina 8, poziţia 615, având titlul de ‘luptător remarcat’. Asta înseamnă că Blaga a depus cererea de eliberare a unui asemenea certificat cândva între 1997 şi 1999, perioadă în care era senator, membru în Comisia de apărare şi devenise secretar general al Partidului Democrat. Cu alte cuvinte, Blaga a făcut parte din celebrul lot de 17.000 de revoluţionari făcuţi la normă. Din toţi cei 17.000, doar pentru 7.000 a existat avizul Comisiei Parlamentare pentru Studierea Problemelor Revoluţionarilor. Cum, însă, 1999 era anul în care se împlineau zece ani de la revoluţie, a fost şi anul în care s-au eliberat cele mai multe certificate. Multe dintre ele au fost celebrele patalamale de ‘participant’ eliberate de Bebe Ivanovici cu trei ani înainte şi care, în timp, au fost preschimbate din hârtii ce ofereau un simplu titlu onorific în hârtii ce aduceau beneficii posesorilor.
Secţia a III-a Contencios Administrativ şi Fiscal | |
Materie: | Contencios administrativ şi fiscal |
Obiect: | anulare act administrativ certuficat 00074 |
22.02.2024 |
Ora estimata: 09:00 Complet: CAF 3 Tip solutie: Respinge cererea Solutia pe scurt: Admite excepţia tardivităţii cererii de chemare în judecată, formulată de reclamantul Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în Romania în perioada 1945-1989, în contradictoriu cu pârâtul Blaga Vasile, excepţie invocată de instanţă din oficiu. Constată decăderea reclamantului Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în Romania în perioada 1945-1989 din dreptul de a introduce acţiunea în anularea Certificatului seria nr. LRM-B nr. 00074. Obligă reclamantul la plata în favoarea pârâtului a cheltuielilor de judecată în cuantum de 4000 lei reprezentând onorariu avocat. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea şi motivele de recurs se depun la Tribunalul Bihor. Pronunţată, azi, 22.02.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei. Document: Hotarâre 121/2024 22.02.2024 |