Decizie-șoc în cazul polițistului de frontieră Marinel Lucian Marți, acuzat de luare de mită. Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a solicitat restituirea dosarului, după ce mai mai multe probe au fost excluse în camera camera preliminară, ca fiind obținute nelegal. Printr-o încheiere penală intermediară, Tribunalul Bihor a constatat nulitatea absolută a ordonanţei de autorizare a folosirii în cauză a investigatorului sub acoperire, iar Curtea de Apel Oradea a exclus, vineri, alte probe, printre care procesul-verbal de redare a unei discuții purtate în mediu ambiental.
Agentul Marinel Lucian Marți, din cadrul PTF Borș, a fost reținut pentru luare de mită în 2017, în urma unei acțiuni de prindere în flagrant delict organizată de procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor și ofițeri ai DGA. Subofiţerului i se imputa că ar fi acceptat promisiunea că va primi 1.000 de euro pentru a permite ieşirea din ţară a unei persoane cu probleme penale, fără a fi supusă controlului de la graniță.
Cel care juca rolul de intermediar ar fi fost Sebastian Sabău, patronul unui service auto din Oradea, şi el reţinut de anchetatori.
Însă cel care ar fi urmat să fie lăsat să plece din ţară era, în realitate, un investigator sub acoperire. Acesta ar fi luat legătura cu Sabău și cu Marți prin intermediul unei alte persoane, denunţător în cauză, aceeaşi care, în 2014, ar fi intervenit pentru ca Marinel Marţi să ajute o femeie condamnată la închisoare să iasă din țară.
Cu ajutorul denunțătorului, ofițerii anticorupție și procurorii le-au întins o capcană agentului de poliție de frontieră și patronului de service auto.
În timpul procesului, Parchetul Bihor a formulat o cerere de recuzare a judecătoarei Simina Corlățeanu, de la Tribunalul Bihor, solicitare pe care a instanța a respins-o ca neîntemeiată.
Tot Tribunalul Bihor a constatat neregularitatea rechizitoriului emis la data de 7 mai, invocând, printre altele, fatul că ”nu sunt indicate momentele consumării infracţiunii de luare de mită în modalitatea acceptării remiterii sumei de bani în ceea ce îl priveşte pe inculpatul Marţi Marinel Lucian, respectiv ale consumării şi epuizării infracţiunii de complicitate la luare de mită, prin raportare la actele de înlesnire (ajutare) la săvârşirea infracţiunii de luare de mită reţinută în sarcina autorului, cu indicarea formelor complicităţii.”
În plus, magistrații au constatat nulitatea absolută a Ordonanţei de autorizare a folosirii în cauză a investigatorului sub acoperire din data de 3 noiembrie 2017 și au dispus excluderea mijloacelor de probă obţinute în baza acesteia.
Vineri, 3 iulie 2020, Curtea de Apel Oradea a constatat neregularitatea rechizitoriului și a exclus din dosar procesul-verbal de redare în formă scrisă a imaginilor capturate cu ajutorul camerei foto-video şi puse la dispoziţie de martor și cel de redare a unei discuţii purtate în mediul ambiental. Conform hotărârii expuse mai jos, instanța a acceptat cererea de restituire a cauzei, formulată chiar de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.