Ministerul Afacerilor Interne (MAI) propune introducerea evaluării psihologice a șoferilor ulterior obținerii permisului de conducere, procedură similară celei pentru cei cu afecțiuni medicale. Medicii vor putea trimite șoferii la specialist, pentru a le evalua capacitatea psihologică de a conduce. Psihologii vor identifica șoferii cu risc crescut de accidente și îi vor putea include în programe speciale. Poliția rutieră va retrage permisul șoferilor declarați inapți psihologic.
“Comportamentul actual în trafic al unor participanți la trafic impune atât reevaluarea de urgență a unora dintre aceste instrumente juridice, cât și reglementarea altora noi, astfel încât legislația să poată impune în mod clar și eficient respectarea regulilor de circulație printr-o varietate de mijloace care să conducă la reducerea numărului accidentelor de circulație și a consecințelor acestora, inclusiv prin utilizarea capabilităților administrației publice locale pentru constatarea unor abateri grave la regimul rutier și prin implicarea societății civile în procesul de semnalare a unor abateri grave la regimul rutier. se arată în motivarea proiectului.”
Conform propunerii, un medic va putea trimite un șofer la un psiholog independent pentru o evaluare psihologică, dacă observă simptome care pot afecta capacitățile psihologice ale șoferului.
Psihologul va putea identifica șoferii cu predispoziție de a încălca regulile de circulație și îi va putea include în programe speciale pentru a reduce riscul de accidente evaluarea sa vizând stabilirea aspectelor legate de tendințele de asumare a riscului, atitudinile față de respectarea normelor rutiere.
După cum se arată în nota de fundamentare a propunerii de ordonanță, se creează posibilitatea identificării timpurii a manifestărilor agresive, ”relația dintre factorii de responsabilitate și comportament fiind deosebit de importantă cunoașterea acestor aspecte pentru educarea, consilierea, reabilitarea participanților la trafic, cu efecte asupra creșterii siguranței rutiere”.
În baza viitoarelor prevederi, ”orice medic, atunci când constată că o persoană, titulară a unui permis de conducere, aflată în evidența sau îngrijirea sa, prezintă simptome ce pot afecta capacitățile psihologice necesare pentru a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie, este obligat să emită bilet de trimitere, în care se menționează simptomele constatate, către o formă independentă de exercitare a activității de psiholog (…). În baza biletului de trimitere, în termen de 3 zile lucrătoare de la comunicarea acestuia, titularul permisului de conducere este obligat să se prezinte în vederea realizării evaluării psihologice”.
După cum stipulează noile proceduri propuse, psihologul va anunța poliția rutieră, medicul care a trimis șoferul la evaluare și șoferul în sine dacă acesta este declarat inapt psihologic pentru a conduce, iar Poliția rutieră va retrage permisul de conducere al șoferului inapt. Rezultatul evaluării psihologice poate fi contestat în termen de 30 de zile.
Pe de altă parte, medicul trimițător trebuie să anunțe poliția rutieră dacă psihologul nu îl anunță despre rezultatul evaluării în termen de 30 de zile. Odată retras, permisul de conducere va trebui predat poliției rutiere în termen de 3 zile.
În plus, măsura conține și o modificare a articolului referitor la sancționarea contravențiilor din Codul rutier. Astfel odată cu intrarea în vigoare a propunerilor făcute de MAI, neîndeplinirea de către psiholog a obligației de a comunica rezultatul evaluării către medicul trimițător, în termen de 15 zile de la constatare se va sancționa cu amendă din clasa a IV.