În perioada 1-5 aprilie, la Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea, în cadrul proiectului Erasmus, ”Think Green, Act Green!” , a ajuns o delegație de 40 de elevi și 4 profesori de la Lycèe de Coulogne, Franța.
A fost o săptămână cu diverse activități, în care elevii francezi și români au exersat limba engleză și au descoperit frumusețea culturii române, identitatea orașului Oradea și a comunității orădene, precum și dimensiunea europeană a învățământului din C.N ”Iosif Vulcan”. Totodată, activitățile au reliefat legătura culturală evidentă între cele două limbi de origine latină, într-o Europă unită prin diversitate.
Pe parcursul săptămânii, elevii francezi împreună cu elevi ai școlii noastre au desfășurat numeroase activități de socializare, de comunicare în limba engleză, au pornit într-o vânătoare de comori, iar în urma rezolvării unor cerințe au descoperit diferite obiective din patrimoniul orașului. Au vizitat Peștera Urșilor și s-au întrecut în competiții sportive, vizita încheindu-se cu un ”traditional brunch”, plin de bunătăți tradiționale românești.
Elevii au fost coordonați permanent de echipa de proiect formată din Dir. Prof. Simona Martin și profesorii, Nica Gabriela, Kovacs-Indrei Roxana, Holhoș Felicia, Moțoc-Chivari Elena, Ungur Rodica, din partea română și profesorii francezi, Doyer Adrien, Boudet Christelle, Boulanger Pascal, Delpierre Angelique.
C.N. „Iosif Vulcan” este școală acreditată Erasmus, din anul școlar 2022-2023. În anul trecut școlar, 33 de profesori au participat la cursuri de formare în țări din Europa, precum Portugalia, Spania, Turcia, Malta. De asemenea, 40 de elevi au fost în mobilități în Spania și Italia.
În acest an, 7 profesori vor pleca în “job shadowing” în Franța și Polonia, iar 20 de elevi în Spania și Franța, într-un proiect ce urmărește imersiunea culturală, schimbul de bune practici pentru ca educația în C.N. „Iosif Vulcan” să continue să fie în dimensiuni europene.
De astfel, C.N. „Iosif Vulcan” deține certificat de Școală Europeană din anul 2019, pentru performanțele deosebite obținute în activitatea de cooperare europeană.