Primăriile din șapte mari orașe ale țării și două sectoare ale Capitalei s-au împrumutat cu 344 de milioane de euro de la alegerile trecute și până în prezent. Doar în două cazuri datoria publică e mai mică acum decât în 2020.
Dacă sunteți unul dintre cei 183.000 de locuitori din Oradea, trebuie să aflați ceva despre dvs. și vecinii dvs.: aveți cea mai mare datorie publică locală din România – 819 de euro fiecare.
Nu sunt bani luați direct de dumnevoastră, ci împrumutați de Primărie în numele locuitorilor. Primăria spune că a luat această decizie pentru a atrage fonduri europene cu care se laudă că va schimba fața orașului.
E parte a marii datorii de 8.815 euro pe cap de locuitor, făcută de stat, pe care Europa Liberă v-a explicat-o în martie.
În clasament urmează Sectorul 2 al Capitalei. La polul opus e Brașovul, cu doar 16 euro/locuitor, oraș care a scăpat de aproape două treimi din datorii în anii care au trecut de la ultimele alegeri.
La fel și Sectorul 1 din București, a cărui datorie publică a scăzut cu aproape 45 milioane de euro.
Datoria publică locală reprezintă suma obligațiilor financiare care trebuie rambursate, conform acordurilor încheiate, din veniturile proprii ale unităţii administrativ-teritoriale. Adică împrumuturi care trebuie plătite. Datoria publică totală a României include și suma tuturor datoriilor publice locale.
Pe 13 martie, Europa Liberă a solicitat primăriilor din câteva mari orașe ale țării și din Capitală date privind datoria publică. Am întrebat cum s-a modificat valoarea de la ultimele alegeri până acum și care este ponderea acesteia în bugetul local.
După două săptămâni, patru primării din București nu au răspuns încă solicitării și au cerut timp suplimentar – Sectoarele 3, 4, 5 și 6.
Din datele primite de celelalte două primării de sector – 1 și 2, de la Primăria Capitalei și de la primăriile din Oradea, Brașov, Timișoara, Craiova, Iași și Constanța reiese că, în ultimii patru ani, datoria publică totală a acestora a crescut cu 344 de milioane de euro.
În valoare absolută, cel mai mult s-a împrumutat Capitala – 179 de milioane de euro; cel mai puțin, municipiul Craiova – 1 milion de euro.
Banii au fost folosiți pentru investiții, spun autoritățile locale, la solicitarea Europa Liberă: de la modernizări de drumuri, la achiziții de mijloace de transport în comun ecologice sau cofinanțarea unor proiecte cu bani europeni.
https://romania.europalibera.org/a/datorie-publica-marile-orase-romania/32886410.html