Astăzi, 11 aprilie, prefectul Dumitru Țiplea a participat, alături de vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Călin Gal, și medicului șef UPU Bihor, dr. Hadrian Borcea, la conferința de presă care a marcat închiderea proiectului IPHEALTH RO-HU 449 „Proiect integrat pentru dezvoltare durabilă în zona montană a județului Bihor, îmbunătățirea accesului și dezvoltării serviciilor de sănătate în caz de intervenții medicale de urgență”.
Proiectul s-a desfășurat în perioada 2022 – 2024, sub coordonarea Instituției Prefectului Județului Bihor, cu sprijinul și implicarea directă a Consiliului Județean Bihor – în calitate de lider de proiect, și a vizat dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor cu mijloace, accesorii și echipamente de intervenție unice la nivel național.
Noile dotări vizează îmbunătățirea calității misiunilor de salvare și protejare a cetățenilor și comunităților, prin utilizarea echipamentelor de căutare și salvare ultra-performante în situațiile de urgență și caz de forță majoră, precum zone montane greu accesibile, incendii forestiere sau de vegetație și intervenții în caz de inundații:
• o autospecială de căutare și salvare
• o autospecială de intervenție pentru zona de munte
• o ambulanță ECMO – ambulanță tip C de transport pacienți critici sau care necesită suport ECMO ((extracorporeal membrane oxygenation)
• o dronă ultraperformantă de căutare și salvare unică la nivelul serviciilor de salvare din România
• 2 camere video termoviziune/infraroșu
• 5 defibrilatoare automate externe
• 10 kituri de căutare și salvare pentru zona montană
• 5 baloane de iluminat
• 2 turnuri de iluminat
• 10 sisteme de monitorizare tip body-cam
• set accesorii descarcerare pentru Centrul de Formare si Pregătire în Descarcerare și Asistenţă Medicală de Urgenţă (depărtător hidraulic, foarfecă hidraulică, depărtător multifuncțional hidraulic, sistem de protecție pentru airbag, spărgător parbriz, set blocuri stabilizare etc.)
• 36 de echipamente complete pentru salvări din mediul acvatic (incluzând costume uscate, veste de salvare, căști protecție, mănuși, încălțăminte, corzi pentru salvare din mediul acvatic etc.).
Proiectul a fost finanțat prin Programul Interreg V-A România – Ungaria 2014-2020, AP 4: Îmbunătăţirea serviciilor de îngrijire a sănătăţii, PI 9/a: Investiţii în infrastructura medicală și socială, care contribuie la dezvoltarea națională, regională și locală, reducând inegalitățile în ceea ce privește statusul de sănătate, promovând incluziunea socială prin accesul îmbunătățit la serviciile sociale, culturale și recreative și tranziția de la serviciile instituționale la cele comunitare.
„Felicit ISU Bihor și Consiliul Județean Bihor pentru implementarea cu succes a acestui proiect, de care vor beneficia cu siguranță bihorenii. În calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgențe apreciez rezultatele colaborării dintre instituțiile implicate în demers și mă bucur că în Bihor există asemenea echipamente. Mulțumesc în mod deosebit domnului general Caba pentru faptul că a ridicat ISU Crișana în top 3 național al Inspectoratelor pentru Situații de Urgență prin pregătirea personalului, calitatea dotărilor și managementul instituțional. Pe toată perioada mandatului meu de prefect, colaborarea noastră a fost una de excepție și îmi doresc ca și pe viitor să avem colaborări cât mai bune, în beneficiul bihorenilor„ a declarat prefectul Dumitru Țiplea.