Tema de drept: În practica judiciară s-a pus problema dacă judecătorul fondului, primind dosarul, după parcurgerea etapei camerei preliminare, este obligat să procedeze de îndată la verificarea subzistenței temeiurilor care au dus la luarea măsurii preventive sau poate face acest lucru oricând până la expirarea măsurii.(CA Craiova).
- Materia: penal
- Subcategoria: alte tipuri de cauze
- Acte normative incidente: art. 208 alin. (1)-(3) C.p.p.
- Cuvinte cheie: verificare măsuri preventive
În sprijinul primei variante s-a arătat că la trecerea într-o nouă etapă a procesului penal este necesară verificarea imediată a măsurii preventive, în acest sens fiind și dispozițiile art. 208 alin. (1) C.p.p., privind înaintarea dosarului de către judecătorul de cameră preliminară cu cel puțin 5 zile înainte de expirarea măsurii preventive.
În susținerea celei de-a doua variante s-a arătat că, în lipsa unei prevederi legale exprese, este suficientă verificarea măsurii până la expirarea ei.
Participanții au agreat, în unanimitate, opinia INM, în sensul că al doilea punct de vedere este cel corect, având în vedere că nu există o prevedere legală care să oblige instanța la o analiză imediată a legalității și temeiniciei măsurii.
Se poate, de altfel, observa că dispozițiile art. 208 alin. (3) C.p.p. trimit la prevederile art. 207 alin (3)–(5) C.p.p., dar nu și la cele ale art. 207 alin. (2) C.p.p., care fixează pentru judecătorul de cameră preliminară un termen de 3 zile de la înregistrarea dosarului pentru verificarea măsurii preventive. Or, dacă legiuitorul ar fi intenționat să prevadă un termen similar și în cazul instanței, ar fi existat o trimitere și la dispozițiile art. 207 alin.(2) C.p.p.
Mai mult decât atât, prevederile art. 208 alin. (1) C.p.p. privind înaintarea dosarului cu cel puțin 5 zile înainte de expirarea măsurii preventive auca scop tocmai asigurarea verificării măsurii pe durata existenței acesteia, iar nu după încetarea sa de drept, însă nu imediat după primirea dosarului de către judecătorul de fond. Textul privește un singur reper pentru verificarea măsurii preventive, respectiv înainte de expirarea duratei acesteia, spre deosebire de dispoziția similară de la art. 207 alin. (2)C.p.p. care prevede și termenul de 3 zile.
Această problemă de drept a fost discutată în cadrul întâlnirii președinților secțiilor penale ale Înaltei Curți de Casație și Justiție și curților de apel, care a avut loc la Curtea de Apel București, în perioada 16-17 mai 2019 și a fost dedicată analizei aspectelor de practică neunitară în materia dreptului penal și dreptului procesual penal.