Raluca Stăncescu, procurorul condamnat la 6 ani și 10 luni de închisoare pentru mai multe infracțiuni, printre care șantaj, conflict de interese și divulgarea secretelor de serviciu, a fost eliberată din funcție printr-un decret semnat, luni, de președintele Klaus Iohannis. Fostul magistrat a comis faptele în timp ce conducea Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani, iar în dosarul său au mai fost cercetați fostul șef al Serviciului Anticorupție Botoșani și un agent de poliție.
În octombrie 2017, DNA anunța trimiterea în judecată, sub control judiciar, a Ralucăi Stăncescu, pe atunci prim-procuror al Parchetului Județean Botoșani. Anchetatorii anticorupției invocau comiterea de către magistrat a nu mai puțin de cinci infracțiuni: șantaj, instigare la favorizarea făptuitorului, instigare la compromiterea intereselor justiției, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și conflict de interese.
Stăncescu era acuzată că, împreună cu fostul său iubit, Cătălin Stavără, au încercat să determine o persoană să-și cedeze dreptul de proprietate asupra a două imobile din Botoșani, în favoarea unei rude a lui Stavără.
”Prin constrângerea psihică exercitată, inculpații Stăncescu Raluca și Stavără Cătălin au urmărit să-i inducă persoanei respective o stare de temere prin aceea că, dacă refuză, vor fi inițiate cercetări față de aceasta și față de membrii familiei acesteia pentru săvârșirea unor pretinse infracțiuni de evaziune fiscală și trafic de persoane”, explicau procurorii DNA.
Anchetatorii au aflat că, pentru a o ajuta pe Raluca Stăncescu, fostul șef al Serviciului Anticorupție Botoșani, Bogdan Buliga, ”s-a oferit să folosească resursele umane și tehnice ale Serviciului pe care-l conducea (…), aspect pe care l-a negat în fața procurorilor anticorupție”. Din acest motiv, Buliga a fost inculpat pentru mărturie mincinoasă.
Fosta șefă a Parchetului Județean Botoșani a mai fost judecată și pentru că a determinat un agent de poliție să tergiverseze cercetările într-un dosar de violență deschis pe numele lui Cătălin Stavără și să-i dea acestuia înregistrările video care erau probe împotriva acestuia. În plus, magistratul i-a dat fostului iubit informații dintr-un alt dosar și a cumpărat pentru instituția pe care o conducea, de la firma pe care o administra în fapt alături de Stavără, un bun de aproape 700 de lei.
Magistratul a fost suspendat din funcție pe timpul procesului. În februarie 2020, Consiliul Superior al Magistraturii stabilea (detalii în documentul de mai jos) că mandatul de prim-procuror la Parchetul Botoșani al Ralucăi Stăncescu a încetat, aceasta urmând a-și continua activitatea pe un post de execuție la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați (unitate de unde provenea), în cazul încetării suspendării din funcția de procuror.
În urmă cu un an, Raluca Stăncescu a fost condamnată de Curtea de Apel Târgu Mureș la 4 ani și o lună de detenție. În apel, pe 22 iunie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție i-a mărit pedeapsa la 6 ani și 10 luni de închisoare, sentința fiind definitivă.