La propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat, luni, proiectul de Lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic. Decizia vine după ce Curtea Constituțională a stabilit săptămână trecută că nimeni nu poate fi obligat să stea în carantină ori să fie spitalizat pe baza unui ordin al ministrului Sănătății.
Noul proiect, care a fost trimis spre aprobare Parlamentului în regim de urgență, stabilește cadrul legal pentru instituirea măsurilor cu caracter excepțional care pot fi impuse pentru limitarea răspândirii infecției cu agenți patogeni, în acord cu prevederile articolului 53 din Constituția României.
Măsurile stabilite prin acest act normativ permit inclusiv limitarea unor drepturi și libertăți fundamentale necesar a fi dispuse pentru apărarea sănătății publice.
Prin proiectul de Lege au fost definiți termeni precum carantină, carantină zonală, carantina bunurilor, izolare, risc iminent, contaminare, risc biologic, risc epidemiologic ori boală transmisibilă și condițiile în care pot fi impuse aceste măsuri.
Printre alții, sunt definiți termenii:
- „carantina persoanelor” reprezintă o măsură de prevenire a răspândirii bolilor infecto-contagioase, constând în separarea fizică a persoanelor sănătoase, suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen, de alte persoane, în spații special desemnate de către autorități, la domiciliu sau în locația declarată de către persoana carantinată
- „izolarea” reprezintă o măsura care constă în separarea fizică a persoanelor bolnave cu o boala infecto-contagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen în vederea monitorizării stării de sănătate, aplicării unui tratament adecvat în scopul vindecării și reducerii gradului de contagiozitate;
Actul a stabilit și categoriile de persoane pentru care pot fi dispuse măsurile, precum și modalitatea de suportare a cheltuielilor ocazionate de unele din aceste măsuri.
În noua lege sunt reglementate și situațiile de risc epidemiologic și biologic în care pot fi dispuse măsuri, modalitatea de declarare a acestora, competența și modalitatea de instituire a măsurilor de către autoritățile administrației publice centrale și modalitatea de aducere la cunoștința publicului a măsurilor dispuse.
”Prezenta lege răspunde nevoii asigurării securității juridice a drepturilor și libertăților celorlalți, atât în perspectiva intereselor individuale, cât și a celor naționale sau de grup și a binelui public, fiind o modalitate concretă de ocrotire a unor drepturi în situațiile în care exercițiul acestora dobândește un caracter de amenințare la adresa sănătății întregii comunități sau a unei părți însemnate a acesteia”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.
Textul integral al proiectului de lege privind instituirea unor măsuri de sănătate publică în situații de risc epidemiologic și biologic (via Hotnews):