Art-emis.ro a publicat câteva aspecte privind simpatia de care s-a bucurat generalul Traian Moşoiu la intrarea lui în Bihor, din care răzbat şi elementele caracteriale ale eroului nostru. Ieri au fost repetiții înaintea manifestărilor programate azi. S-a dorit reconstituirea acelor momente. Imaginile surprinse :
În numele românilor – generalul Traian Moşoiu şi glorioasa sa armată – fusese întâmpinat, la Sibiu, de şeful siguranţei publice, dr. Ştefan Ciceo Pop şi de distinsul profesor al generalului, Andrei Bârsan cu salutul frăţesc:Bine aţi venit! Acest salut era răspunsul ardelenilor la Proclamaţia generalului de la Reghin în care se preciza intenţia şi misiunea armatei ordonată de regele întregitor Ferdinand I: „Cu noi aducem libertatea, iar dreptatea este scrisă pe steagurile noastre”. Atmosfera generală la intrarea armatei române era amestecată între zbaterea ungurilor pentru întronarea regulilor bolşevice şi disperarea românilor pentru a rezista terorii dezlănţuite de armata haotică a colonelului Kratochwil. Gărzile naţionale româneşti s-au pus în subordinea Comandamentului Trupelor din Transilvania, formând Diviziile 16 şi 17 ardelene. Gărzile ungureşti, de dincolo de linia de demarcaţie (Baia Mare, Zalău, Ciucea, Zam), au fost desfiinţate iar cele de dincoace de această linie au trecut de partea armatei bolşevice.
Între entuziasmul mare şi foarte marea dezordine, generalul Traian Moşoiu a trecut la organizarea militară a dispozitivului trupelor sale cărora le-a ordonat, pe 16 aprilie 1919, să atace pe întregul front. Datorăm, în galeria aducerilor aminte, recunoştinţa şi cinstea pe care o purtăm martirilor şi eroilor Bihorului din 1919. Între aceştia amintim pe dr. Ioan Ciordaş şi dr. Nicolae Bolcaş, şi pe cei 66 de soldaţi căzuţi în bătălia de pe Tisa, din efectivul Diviziei 2 Vânători, repatriaţi sub semnul Vulturului.Integral aici:
https://www.art-emis.ro/istorie/armata-romana-primita-la-oradea-cu-flori-de-liliac-20-aprilie-1919