Au investit 3.000 de euro pentru cultura de pe 2.000 de metri pătraţi, iar prima recoltă a venit după trei ani. Dar așteptarea a meritat.Sparanghelul creşte bine la 20-22 de grade. Nu mulţi se încumetă să îl cultive, însă investiţia iniţială fiind mare, în țara noastră sunt cultivate cu sparanghel doar 170 de hectare. La Abram, o familie are o astfel de cultură care se bucură de succes.
Nicoleta şi Lucian Varga au lucrat multă vreme în Germania, unde 15 ani au cultivat sparanghel. S-au întors acasă la Abram și au început să testeze cultivarea sparanghelului acasă. Așa s-a născut afacerea cu sparanghel de Bihor. La început au cultivat pe suprafețe mi mici, au văzut că zona Abram are climă bună pentru plantă, iar acum se află în plin sezon de recoltare,. Kilogramul se vinde cu 45 lei, și toată producția va fi vândută.
Sparanghelul este o leguma bogată in nutrienti si proprietati benefice pentru sanatate. Este o sursa excelenta de vitamina K, care este importanta pentru sanatatea oaselor si pentru coagularea sangelui. De asemenea, contine vitamina C, care sustine sistemul imunitar si previne infectiile, si vitamina E, care are proprietati antioxidante. Sparanghelul este, de asemenea, o sursa buna de fibre, care ajuta la mentinerea unui tranzit intestinal sanatos.
“Noi am lucrat foarte mult în domeniul acesta, de sparanghel, dar acum am venit şi noi acasă, am adus acasă planta, rădăcina. Am început cu o suprafaţă mai mică, să vedem cum e clima la noi. Am văzut că merge, a povestit Nicoleta Varga, sâmbătă, la emisiunea Agricool, de la Antena 3 CNN.Am pus câteva rânduri, să încercăm şi am văzut ca se face şi am avut şi câţiva clienţi la început. După aceea, ne-am extins şi am mai pus mai multă suprafaţă”, spune Lucian Varga, agricultor.
“Se taie deasupra pământului, să nu atingem următoarea plantă care este în creştere”, explică românca.
“Nu e stropit cu absolut nimic chimicale, e 100% natural şi trebuie aproape săptămânal să-l curăţăm de buruiană”, precizează Lucian Varga.
Nu este o muncă deloc uşoară, însă profitul poate fi mulţumitor. 45 de lei costă un kilogram direct din grădina familiei Varga.
“Comenzi avem destul de multe, chiar nu facem faţă momentan la comenzi şi sperăm că toate comenzile să fie livrate la timp”, mai spune agricultorul care întreține pagina Sparanghel verde de Bihor.