Festivalul de la Moscova este al doilea ca vechime și prestigiu din lume, după cel de la Veneția, dar acum doi ani i s-a retras acreditarea sub motivația sancțiunilor dictate din cauza războiului ucrainean.
În concurs participă 320 de filme din întreaga lume, dar noi avem bucuria ca filmul ”21 de rubini”, regizat de către preotul ortodox Ciprian Mega, să fi fost selectat printre cele 9 filme finaliste, iar eu am primit poze de la evenimentul de deschidere, unde au fost invitați de onoare și românii noștri.În imagini îi puteți vedea pe marele și dragul nostru Dorel Vișan care, împreună cu părintele Mega, o încadrează pe covorul roșu pe producătoarea filmului, Laura Mega. De asemenea apare și Nikita Mihalkov, câștigător de Oscar, azi în vârstă de 78 de ani, dar și celebra Maria Zakharova care, deși are treabă doar cu politica externă, a fost invitată să prezinte un mesaj oficial. În altă poză o puteți vedea pe Zakharova întreținându-se chiar cu Ciprian Mega, iar eu am glumit cu părintele întrebându-l dacă rusoaica i-a pomenit în discuție pe Iohannis, Ciolacu sau Ciucă. El mi-a răspuns că nu, și mi-a întors gluma zicând că l-a întrebat totuși ”cine-i Coldea”! De fapt, în discuția cu Zakharova s-a pus problema faptului că, în mod spectaculos, filmul românilor noștri reușește să participe în concurs, în ciuda faptului că Putin apare și înjurat în anumite scene, ceea ce e de neconceput în condițiile de cenzură maximală instituită pe această temă în Rusia.
Pe contrasens cu Brănescu
Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a comentat pentru G4Media, situația preotului ortodox Ciprian Mega care împreună cu actorul clujean Dorel Vișan au fost oaspeți de onoare la evenimentul de deschidere a unui festival de film, în Moscova, în plin scandal despre interzicerea unor filme propagandistice rusești în România. Imaginile au fost postate pe site-ul oficial al festivalului consultate de G4Media.ro.
Vasile Bănescu a precizat că nu își poate permite să discute opțiunea actorului Dorel Vișan de a participa la un eveniment moscovit, patronat de personaje asociabile fie și indirect cu crimele de război, însă apreciază că prezența preotului ortodox român este „un act nefiresc”. Bănescu a ținut să precizeze că Biserica Ortodoxă Română, asemeni statului român, este de partea Ucrainei și a Europei.
„Prezența acolo, în contextul actual, a unui preot al Bisericii Ortodoxe Române – orientate firesc alături de statul român cu privirea spre tragedia din Ucraina și spre Europa democratică – este un act nefiresc și ușor interpretabil fie ca nepăsare afișată, fie ca sfidare asumată față de întreg contextul binecunoscut. Mă îndoiesc că prezența sa acolo ar fi putut primi necesara binecuvântare a ierarhului său”, a transmis Vasile Bănescu pentru G4Media.