Călin Andrei Țirban abia a împlinit 30 de ani și are deja propria afacere în domeniul IT , colaborează cu clienți din întreaga lume, dar consideră că este esențial să contribui și la dezvoltarea comunității natale.Vrea ca fiecare cetățean să se simtă parte din procesul decizional și să contribuie la dezvoltarea locală.E la vârsta la care are motivație în drumul său către a aduce schimbarea pe care comunitatea din Buntești o merită! El e dovada că se poate, iar drumul spre succes și l-a clădit pe munca sa nu pe realizările altora. <Aleg să-mi desfășor activitatea în domeniul IT de acasă și să rămân în comuna Buntesti, pentru că acest loc este rădăcina copilăriei mele. Cu toate acestea, conștientizez că trebuie să ne implicăm cu toții pentru a schimba lucrurile în bine și pentru a aduce progresul în comunitatea noastră>, spune Călin Andrei Țirban care vrea să intre în CL Buntești pentru a face auzită vocea oamenilor după ce a constatat că încercând să rezolve problemele din comunitate ca cetățean a fost pasat de la o instituție la alta.
La poalele Munţilor Apuseni, există un sat în care localnicii au moştenit o îndeletnicire veche de când e lumea. Oamenii au învăţat tainele plantelor medicinale pe care le prelucrează, transformându-le în ceaiuri, tincturi şi alifii ce iau drumul marilor oraşe din ţară pentru cei care cred în proprietăţile lor tămăduitoare.E preocuparea care a făcut celebrul satul Poienii de Jos în toată țara. În aceste locuri, din Occident s-a întors acasă Marinel Viorel Țirban s-a întors acasă și susâinut de USR vrea să miște lucrurile la Buntești așa cum a văzut deja că se poate în alte locuri. Are o echipă uimitoare alături de el. Intelectuali care ar face invidioasă orice echipă dintr-un oraș cu pretenții.
Țirban Călin Andrei își desfășoară activitatea în domeniul IT, domeniu de care spune că e pasionat încă din copilărie. <Până la vârsta de 6 ani am avut privilegiul de a crește în satul Poienii de Jos, având astfel posibilitatea de a petrece o bună parte din copilăria mea departe de poluarea și agitația specifică marilor orașe:, spune Călin Andrei Țirban. Ulterior a urmat școala la Oradea, iar după absolvirea liceului în cadrul Colegiului Național „Emanuil Gojdu” (matematică-informatică), a continuat studiile la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Matematică și Informatică, specializarea Informatică. Pe parcursul anilor de studiu, încă din timpul liceului, principala lui preocupare a fost legată de perfecționarea mea riguroasă în acest domeniu care implică multiple provocări, ocazie cu care spune că <am avut plăcerea de a acorda ore de pregătire gratuite tinerilor pasionați de matematică și informatică. Această inițiativă mi-a permis să împărtășesc cunoștințele mele și să contribui la dezvoltarea lor personală și profesională într-un mod altruist și constructiv>.
Din multinaționalela Primăria Buntești
După terminarea studiilor universitare a profesat timp de 5 ani în cadrul mai multor multinaționale, deservind diferiți clienți în cadrul mai multor proiecte, inclusiv guvernamentale. <Ulterior am luat decizia de a începe propria afacere de consultanță în servicii IT, fapt care a contribuit la dezvoltarea abilităților mele de administrare și comunicare, având în vedere diversitatea proiectelor în care am activat, majoritatea fiind cu clienți internaționali. Totodată, decizia de a începe propria afacere a adus și alte beneficii, printre care se numără programul flexibil și libertatea de mișcare. Această libertate de mișcare și dorința de a sta cât mai departe de agitația specifică orașelor mari, m-a determinat să iau hotărârea de a mă întoarce în satul Poienii de Jos, locul copilăriei mele. Entuziasmul și bucuria revenirii în satul natal, a reîntâlnirii cu oamenii dragi din copilărie și a revederii locurilor în care am crescut, au fost umbrite de neregulile identificate cu privire la gestionarea administrativă locală. Pot aminti de la probleme de bază, precum lipsa apei curente, insalubritatea spațiilor verzi și a locurilor de joacă, până la probleme mai complexe, precum gestionarea deficitară a banilor publici, calitatea îndoielnică a lucrărilor publice, lipsa transparenței și a comunicării dintre administrația locală și cetățeni, lipsa sprijinului pentru afacerile locale specifice zonei, respectiv lipsa activităților culturale. Decizia de a mă implica politic în vederea dezvoltării comunei Buntești are la bază ca factor principal nemulțumirea acumulată din cauza refuzului administrației locale de a colabora cu cetățeanul de rând. Anterior deciziei de a mă implica și la nivel politic, am semnalat în mod constant administrației locale problemele identificate, dar cu toate acestea am fost direcționat de la o instituție la alta, fiecare afirmând că responsabilitatea aparține altcuiva. În
ciuda acestor obstacole, rămân angajat în găsirea soluțiilor și sunt deschis la colaborarea constructivă pentru a asigura rezolvarea eficientă a acestor probleme în beneficiul întregii comunități. În calitate de locuitor implicat și preocupat de dezvoltarea acestei frumoase comunități, am reflectat asupra unor aspecte esențiale care ar putea contribui la transformarea acesteia într- un loc modern, aliniat la standardele europene. Prioritară va fi soluționarea problemelor de bază ale comunității, în special cele referitoare la lipsa apei curente și a transparenței administrației publice. Odată ce aceste nevoi esențiale sunt satisfăcute, urmează să demarăm proiecte mai complexe, cum ar fi digitalizarea la nivelul serviciilor administrației locale, cât și la nivelul infrastructurii educaționale, prin accesarea de fonduri europene. Aceste inițiative vor
contribui la modernizarea și eficientizarea administrației, sporind calitatea vieții pentru toți locuitorii. În final, am în vedere promovarea și susținerea proiectelor inovatoare, cum ar fi crearea de parcuri fotovoltaice. Aceste inițiative nu numai că vor aduce beneficii economice și ecologice semnificative, dar vor contribui și la consolidarea dezvoltării durabile a comunității noastre, asigurând un viitor mai luminos și mai sustenabil pentru toți locuitorii noștri>, spune tânărul Călin Andrei Țirban, candidatul USR la CL Buntești. Tânărul nu mai vrea să asiste pasiv cum de mulți ani unii aleși locali folosesc pozițiile în care au fost aleși doar pentru propriile interese. Crede că a venit momentul să pună stop unor astfel de practici.
<Îmi doresc să fiu ales în Consiliul Local pentru a aduce o schimbare necesară în peisajul politic local. Observ cu dezamăgire că aceleași jocuri politice sunt perpetuate de aceiași oameni, care își urmăresc interesele personale în detrimentul comunității. Este momentul să punem capăt acestui obicei și să aducem oameni dedicați și cu adevărat interesați de binele comunității. Observ cu îngrijorare că mulți dintre candidații locali, cei afiliați Partidului Național Liberal, își construiesc campaniile electorale pe baza imaginii pozitive a lui Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean, care este binemeritată prin eforturile sale deosebite și rezultatele obținute. Cu toate acestea, există o discrepanță clară între angajamentele lor electorale și acțiunile reale în comunitățile locale. Se pare că la nivel local, mulți dintre acești candidați nu au manifestat aceeași dedicare și viziune progresistă ca a președintelui Bolojan. Această discrepanță ridică întrebări serioase cu privire la motivele reale ale candidaturilor lor
și la angajamentul lor față de binele comunității locale:, spune Călin Andrei Țirban.
Echipa lui Viorel Marinel Țirban: inginer, farmacist, profesor
În aceeași echipă e Mihai Toderici, 32 de ani, inginer în construcții edilitare.< Am o viziune clară și sunt hotărât să aduc schimbări pozitive pentru comunitatea noastră! De când am absolvit Facultatea de Construcții și Arhitectură din Oradea în 2016, am implementat proiecte esențiale pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare în comunele și județele din vecinătate. Cu toate acestea, văd cu indignare și dezamăgire că administrația locală din comuna Buntești nu a reușit să aducă aceleași beneficii comunității noastre. În 2024, comuna Buntești se confruntă cu lipsa unui sistem funcțional de rețea centralizată de apă potabilă și canalizare, ceea ce duce la probleme grave de mediu și sănătate publică. Salubrizarea deșeurilor și îngrijirea spațiilor verzi sunt neglijate complet de administrația actuală>., spune Mihai Toderici.
Gabor Laura Emiliaeste profesor de biologie și chimie de 18 ani.; În tot acest timp, am dedicat energia mea pentru a inspira fiecare elev și pentru a-i ajuta să-și atingă potențialul maxim. Cred cu tărie că copiii noștri merită mai mult decât li se oferă în prezent și că avem datoria să ne implicăm mai mult în schimbarea în bine a comunității noastre!>, spune profesoara.
Gruie Nicoleta Gabriela, are 42 de ani șieste o farmacistă dedicată comunității din care face parte. <La fel ca ceilalți oameni îmi doresc o viață mai bună pentru mine, familia mea și pentru toți cei din Buntesti.De 18 ani, lucrez cu pasiune ca farmacist-diriginte în Beiuș, punând mereu nevoile oamenilor pe primul loc. Această experiență m-a învățat să fiu pragmatică, empatică și orientată spre soluții concrete>, spune farmacista care împreună cu ceilalți tineri fac parte din echipa lui Țirban Marinel Viorel hotărât să intre în cursa pentru funcția de primar al comunei Buntești. <Pentru mine, aceasta nu este doar o decizie politică, ci este o alegere făcută din inimă, pentru că îmi pasă cu adevărat de viitorul acestei comunități. Alături de echipa USR Buntești, am decis să aducem o nouă viziune și energie în administrația locală. Cu experiență în gestiunea unei echipe și cu viziunea dobânditǎ în anii petrecuți în Occident, m-am angajat să aduc schimbarea de care avem nevoie>, spune Marinel Viorel Țirban.