Cu ocazia împlinirii a jumătate de veac de existență, Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman” din Aleșd a primit diploma și placheta aniversară ,,Dimitrie Gusti” pentru activitatea educativă prestată și pentru performanțele înregistrate.
Joi, 25 aprilie 2024, sala de sport a școlii a devenit locul de întâlnire a trecutului cu prezentul. Dascălii de ieri și de azi, elevii din primele două generații, dar și din generația actuală au răsfoit metaforic paginile poveștii acestei școli. Gazda și moderatorul activității a fost doamna director Monica Moisin.
Imnul școlii ,,Avem o școală, avem un nume” a fost intonat de elevii claselor a V-a și a VI-a coordonați de doamna profesor de muzică Ionescu Corina. Momentul a fost urmat de discursurile invitaților care au primit placheta aniversară în semn de recunoștință pentru colaborare și pentru contribuția la creșterea prestigiului școlii: domnul primar Ioan Todoca, domnul inspector general al ISJ Bihor, prof. dr. Horea-Florin Abrudan, domnul director al CCD Bihor, prof. dr. Alin Ștefănut, domnul Florin Păcurar, director al Holcim SA.
În dublă ipostază, cea de conducător al comunității aleșdene care susține educația, dar și cea de fiu mândru și recunoscător al celui care a pus bazele acestei școli, domnul primar Ioan Todoca a evocat amintiri de la înființarea Liceului Industrial, eforturile depuse de tatăl său, primul director al liceului. Domnul inspector Horea Abrudan li s-a adresat elevilor din sală, îndemnându-i să învețe mult și foarte mult. Pe părinți i-a încurajat să îi susțină pe copii pe drumul cunoașterii, iar pe dascăli i-a felicitat pentru implicarea activă în procesul instructiv-educativ și le-a amintit că, într-o lume lipsită de repere, ei trebuie să le transmită elevilor valori precum: respectul pentru muncă, cinstea, cooperarea, patriotismul, credința în Dumnezeu. Pornind de la cuvintele Sfântului Apostol Pavel, domnul director al Holcim SA s-a declarat mândrude managerii din staful său care sunt majoritatea absolvenți ai acestei școli – singura din țară care a încheiat un parteneriat public cu Holcim. Directorul CCD, domnul Alin Ștefănuț și-a exprimat gândurile de apreciere pentru dascălii care contribuie la formarea de caractere. Mesajul părinților a fost transmis de domnul Cristian Ardelean, președinte al Asociației de părinți ProDidactium Alexandru Roman implicat permanent în viața școlii.
Pentru îndeplinirea onorabilă a rolului de manager al școlii, au primit placheta aniversară domnii profesori: Ileana Noje, Teodor Păcurar, Viorel Ilea, Lucian Blaga, Liliana Antonescu și Valeria Vasile. Au fost apreciate și meritele directorilor adjuncți: Petru Neaga, Simpronia Mitrea, Ileana Noje, Constantin Stâncoi, Liliana Antonescu, Agnes Biro, Tatiana Moți, Dorina Venter și Melania Joldea.
Doamna director adjunct Carmen Hodișan a afirmat: ,,Le mulțumesc tuturor colegilor mei și personalului auxiliar și nedidactic pentru implicare,pentrudăruireșimaialespentruprofesionalism.Împreunăvomducemaidepartecumândrieșicucinsteceeacepredecesoriinoștriau construit. Privesc cu încredere spre viitor și știu că aniversarea a 50 de ani de activitate este un omagiuadus acestei prestigioase instituții și totodată expresia sentimentului de respect față de generațiile tinere caresepregătescaicipentruviață”.
Colajul cu mesaje video-audio ale unor dascăli și elevi din prezent, dar și ale foștilor elevi a fost realizat de Consiliul Elevilor coordonat de doamna profesor Gabriela Pop. Tot aceștia s-au implicat activ în pregătirea evenimentului și în întâmpinarea invitaților. Mesajul elevilor din prezent a fost transmis de Răzvan Pop, elev eminent din clasa a XII-a A și reprezentant al elevilor în Consiliul de administrație. Domnul Gheorghe Cociorva a vorbit în numele primelor generații de elevi. Domnia sa și-a amintit meritele dascălilor care le-au format personalitățile și care i-au pregătit pentru viață. Unul dintre acești profesori a fost doamna Simpronia Mitrea, primul diriginte titular al școlii și profesor de română cu realizate deosebite în timpul carierei. Doamna profesor a primit diploma aniversară pentru recunoașterea meritelor și a contribuției aduse la creșterea prestigiului școlii. Aceeași diplomă au primit-o domnii profesori: Viorica Achim, Aurel Vancea, Gheorghe Oros, Teodor Borodan, Petru Costea, Mariana Vlasiei, Ștefan Cipleu, Ludovic Solczi, Teodor Preluca, Flueraș Florica, Lili Moș, Ana Meșter și învățătoarele Mariana Cociorva și Manuela Dulcă. Pentru dascălii trecuți în neființă a fost ținut un moment de reculegere.
Evocările au fost intercalate de încă două ,,buchete de cântece”, cum le-a numit doamna profesor Corina Ionescu. Colajul muzical s-a caracterizat prin varietatea de stiluri: cântec patriotic, romanță pe versuri eminesciene, vals de Wolfgang Amadeus Mozart, dar și interpretarea la vioara cu goarnă a elevului Balog Denis.
Performanța școlii este justificată prin premiile obținute de elevi la faza națională a olimpiadelor și a concursurilor școlare desfășurate de-a lungul celor 50 de ani. ,,Rezultatele obținute la olimpiade și concursuri au adus prestigiu școlii. Educația și dezvoltarea personalității elevilor a reprezentat întotdeauna prioritatea școlii noastre. Încă de la început, școala a oferit elevilor numeroase oportunități de a se implica în activități școlare și extrașcolare (de la Festivalul Național „Cântarea României” și Olimpiada Elevilor Cimentiști până la proiectele Erasmus)”, a declarat doamna director Monica Moisin. Managerul Colegiului Tehnic ,,Alexandru Roman” a mulțumit întregii echipe de angajați din prezent, felicitându-i pe toți pentru implicare și pentru profesionalism. Fiecare dintre aceștia a contribuit la obținerea calificativelor ,,Excelent” și ,,Foarte bine”în urma evaluării ARACIP, dar și a diplomei și a plachetei aniversare emise prin ordin de ministru.
Festivitatea s-a încheiat cu un moment pregătit de corul școlii, dar și cu oferirea de suvenire participanților, lucrările fiind realizate de elevii de la alternativa Step by Step. Cartea de onoare și-a deschis paginile pentru a aduna mesaje și amintiri noi. Tot cu această ocazie, a fost lansat numărul aniversar al revistei școlii. ,,Paginile acestui număr vorbesc despre ieri. Un ieri de 50 de ani… Un ieri perfect, pentru că esteal nostru… Imperfecțiunea Sferei noastre vine din imposibilitatea cuprinderii tuturor. Răsfoind revista,veți regăsi câteva nume. Aceste nume trezesc amintiri despre alte nume și tot așa. Așadar, revista e doar oușădeschisăspreretrospecțieșiintrospecție”, a afirmat redactorul revistei.
La mulți ani Colegiului Tehnic ,,Alexandru Roman” din Aleșd, o școală care în prezent adună peste 800 de elevi de toate nivelurile (primar, gimnazial, profesional, liceal – zi și seral, postliceal). Cei 50 de ani de existență îi demonstrează rolul în dezvoltarea învățământului bihorean.
Prof. Ana Mihaela Cadleț