Innovation Days, Kiplin – Get Active și întâlnirea extraordinară a Comitetului Executiv al EU GREEN, găzduită de Universitatea din Extremadura, Spania, au fost cele trei evenimente în care Universitatea din Oradea a fost implicată pe parcursul lunii aprilie, în cadrul Alianței EU GREEN.
Printre proiectele prezentate în cadrul celor două clustere se numără un baton proteic din insecte, hotel de iarnă pentru insecte, soluții concrete pentru reutilizarea apei potabile în agricultură, o aplicație cu toți copacii din campusul universitar, locuri de recreere pentru studenți sau zone care să stimuleze biodiversitatea.
Innovation days este al doilea eveniment din Entrepreneurship Journey, primul fiind Inspiration days. Desfășurat pe 10 și 11 aprilie, în pachetul de lucru WP4, Innovation Days are ca obiectiv promovarea inovării și antreprenoriatului pentru sustenabilitate. Găzduit de Facultatea de Protecția Mediului și de cea de Informatică și Științe din Oradea, evenimentul a presupus două clustere de cercetare la care au participat zeci de studenți, masteranzi și doctoranzi.
”Este al doilea eveniment Innovation Days, parte a unei povești lansate în cadrul Alianței europene EU GREEN, din care face parte și Universitatea din Oradea. Scopul acțiunii este de a dezvolta competențele antreprenoriale în rândul studenților”, a declarat conf. univ. dr. Aurel Căuș, expert EU GREEN în cadrul grupului de lucru Inovație și Antreprenoriat.
Clusterul de la Facultatea de Protecția Mediului a avut ca temă „Agricultură, alimente și sustenabilitatea mediului”, iar mentorii tinerilor participanți au fost prof. univ. dr. habil. Simona Vicaș și conf. univ. dr. Adrian Timar. Aceștia i-au ghidat pe studenți prin trei provocări: dezvoltarea unui produs alimentar sănătos și rezistent, căutarea unor soluții pentru deficitul de apă și a unor strategii pentru a reduce risipa alimentară.
”Studenții au fost receptivi la toate informațiile, au reușit să transpună în practică ce le-am sugerat și au venit cu ideile proprii”, a explicat prof. univ. dr. habil. Simona Vicaș.
”Au fost prezentate cinci proiecte foarte interesante, cu accent pe sustenabilitate, pe servicii aduse comunității locale, care beneficiază astfel de specialiștii formați de Universitatea din Oradea”, a completat conf. univ. dr. Adrian Timar.La Facultatea de Informatică și Științe din Oradea s-au derulat activitățile din cadrul Clusterului 6 – Provocări în diversitatea și funcționarea ecosistemelor, având-o ca mentor pe prof. univ. dr. habil. Diana Cupșa, directorul Departamentului de Biologie al Facultății de Informatică și Științe. Studenții au avut de rezolvat alte trei provocări: stoparea dezvoltarea explozivă a speciilor invazive de plante, creșterea biodiversității și îmbunătățirea rezistenței climatice în campus.Printre proiectele prezentate în cadrul celor două clustere se numără un baton proteic din insecte, hotel de iarnă pentru insecte, soluții concrete pentru reutilizarea apei potabile în agricultură, o aplicație cu toți copacii din campusul universitar, locuri de recreere pentru studenți sau zone care să stimuleze biodiversitatea.