Pianistul orădean Thurzó Zoltán vrea să doboare alte două recorduri Guinness, după ce deja a doborât două. Planul său e să intre de 7 ori în cartea Recordurilor. Totul pentru a construi la Oradea Muzeul muzicii. A început numărătoarea inversă până la momentul în care pianistul orădean va susţine, în luna iunie ,un concert pe cel mai înalt drum auto de pe planetă, la Umling La Pass. Va fi o încercare de a intra încă o dată în Cartea Recordurilor.
„Am primit licenţa de la Guinness pentru anul acesta de a mai doborî încă două recorduri mondiale. Vreau să deţin toate recordurile mondiale la activ la Guinness, la pian. Anul trecut, a mers un italian pe muntele Everest şi mi-a doborât recordul de înălţime cu doar 50 de metri. Şi cu tub de oxigen! La 5.375 m. Eu am cântat la 5.325 metri. Am primit licenţa de la Guinness că pot să redobor recordul, motivaţia mea fiind, ca de fiecare dată, înfiinţarea Muzeului muzicii. Eu după două Guinnessuri aş fi putut să merg în Beijing, cinci ani, ca să fiu arbitru Guinness. Am refuzat. Între timp, a murit mama. Şi am făcut în ianuarie demersurile, am plătit taxa şi voi merge în India, la Umling La Pass, un fel de Transfăgărăşan al Indiei, cel mai înalt carosabil din lume, deci poţi ajunge uşor cu maşina. Dar trebuie o perioadă de aclimatizare. Dacă prind acest record, la 5.883, voi fi imbatabil, pentru că mai sus e doar spaţiul cosmic,” a afirmat pianistul, pentru agerpres.ro În perioada 6-21 iunie pianistul va merge în India, pe cel mai înalt drum auto de pe planetă, iar pe cel mai înalt punct al acelui drum va da un recital de pian. Se va întâmpla la o altitudine de 5.883 de metri, la sud, la graniţa între India şi China, un fel de Transfăgărăşan al nostru. <Dacă voi reuşi, va reprezenta un alt record Guinness pentru Oradea şi pentru mine, dar în principiu pentru Muzeul Muzicii>, a spus pianistul.
Pentru a realiza acest record – „Highest altitude grand piano performance” – pianistul are nevoie de aproape 17.000 de euro, din care contribuţie proprie de 10.000 de euro. Îl va însoţi, timp de două săptămâni, o echipă de 10 persoane, banii fiind necesari şi pentru alpinişti, depozitarea şi transportul pianului, deja închiriat. Artistul a spus că îi mai lipsesc 6.000 de euro, eventualii susţinători (de la 2.000 de euro în sus) urmând să primească un certificat oficial de Guinness.
Celălalt titlu Guinness World Records vrea să îl atingă tot la pian, dar la rapiditate. Şi nu în India, ci acasă, în Oradea, în cadrul unui concert programat de artist în 23 octombrie, pe care îl va susţine în memoria mamei sale. Pentru recordul „The most piano key hits in 30 seconds”/ „Cele mai multe bătăi pe o clapă în 30 de secunde”, pianistul orădean va încerca să bată prima clapă a pianului de 496-500 într-o jumătate de minut, record deţinut de un japonez toboşar (495 de bătăi la 30 de secunde, în decembrie 2023).
Artistul se antrenează pe un pian Steinway achiziţionat anul trecut de sponsorul Bene Lorand şi „tuningat” de un specialist în Hamburg.
Pianistul a mărturisit că, în cele din urmă, vrea să devină deţinătorul a şapte recorduri mondiale, cele patru anunţate şi alte trei pe care le va propune el, în premieră.