Parlamentul European a votat favorabil dosarul medical european de sănătate prin care pacienții și cadrele medicale vor putea accesa dosarele medicale nu numai din țara lor, ci și din alte state membre UE.
Dosarul european de sănătate electronică, care va fi complet funcțional peste doi ani, urmărește să ofere o soluție avansată pentru gestionarea datelor medicale în întreaga Uniune Europeană. În ciuda faptului că implementarea completă a sistemului este încă în lucru, s-a realizat un pas important prin acordarea privind dosarele medicale, care vor fi accesibile în toate statele membre.
Parlamentul European a aprobat un regulament crucial care va facilita crearea unui “spațiu european al datelor medicale”. Decizia a fost susținută de o majoritate de 445 de voturi pentru, în timp ce 142 s-au opus și 39 s-au abținut.
Acest instrument nou va permite pacienților și profesioniștilor din domeniul sănătății să acceseze și să consulte informațiile necesare chiar și atunci când se află în alt stat membru decât cel de origine. Acest lucru va simplifica obținerea rapoartelor despre starea de sănătate a pacienților și a prescripțiilor electronice, accesul la imagini medicale și rezultatele de laborator.
Mai puțină birocrație, așadar, pentru cetățenii europeni care se deplasează dintr-un stat membru în altul. Totul se va desfășura pe platforma MyHealth@EU, concepută tocmai pentru ca datele de sănătate să fie disponibile într-un singur spațiu.
În cazul în care folosirea datelor pentru tratament (cunoscută sub numele de “utilizare primară”) aduce beneficii semnificative în procesul medical, dosarul european al pacientului va juca un rol crucial și în domenii precum cercetarea medicală și practica clinică (cunoscută sub numele de “utilizare secundară”). Informațiile despre pacient vor fi disponibile sub formă anonimă sau pseudonimizată, dacă acesta dorește să păstreze confidențialitatea. Acest schimb de date va contribui nu numai la dezvoltarea tratamentelor bazate pe date medicale, ci și la elaborarea de statistici și politici de sănătate, oferind informații importante despre cheltuielile din domeniu conținute în dosarele medicale.
Cu toate acestea, utilizarea secundară a dosarelor medicale nu va fi permisă în scopuri comerciale, cum ar fi publicitatea, evaluarea propunerilor de asigurare sau luarea deciziilor pe piața muncii bazate pe starea de sănătate a cetățenilor. De asemenea, cetățenii vor avea dreptul de a se opune consultării și folosirii datelor lor de către profesioniști sau cercetători și vor trebui să fie informați de fiecare dată când dosarul lor este accesat.