Judecătoarea Crina Muntean, de la Tribunalul Bihor, și procurorul militar Bogdan Pîrlog, au cerut suspendarea Regulamentului de organizare și funcționare a Inspecției Judiciare, anunță ziare.com. Concret, cei doi magistrați, alături de asociația de procurori ”Inițiativa pentru Justiție” cer stoparea modului de repartizare a lucrărilor disciplinare. Cazul a programat primul termen, joi, la Curtea de Apel Constanța și are ca obiect ”suspendare executare act administrativ”.
Potrivit sursei citate, magistrații acuză nereguli la modul în care se face repartizarea lucrărilor disciplinare. Aceasta este realizată printr-un sistem ciclic, și nu aleatoriu sau printr-un program informatic, așa cum se întâmplă, de exemplu, la repartizarea dosarelor în instanțe.
Bogdan Pîrlog (foto stânga), procuror militar la Parchetul Militar București, este magistratul care a început ancheta în dosarul violențelor de la protestul din 10 august 2018, din Piața Victoriei. Magistratul a ajuns în atenția Inspecției Judiciare pentru “manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în afara exercitării atribuţiilor de serviciu“. Concret, Pîrlog a fost acuzat că, printr-un comunicat al Asociaţiei “Iniţiativa pentru Justiţie” din 30 martie 2019, a făcut susțineri false și defăimătoare privind activitatea procurorilor Secției de anchetare a magistraților.
În ceea ce o privește pe judecătoarea Crina Muntean, de la Tribunalul Bihor, sunt două cauze pe rolul Secției pentru judecători în materie disciplinară a CSM. În primul caz, obiectul îl constituie ”nerespectarea dispozițiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor”, iar în al doilea – ”manifestările care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu”.
“Totodată, urgența măsurii este justificată de posibila sancționare disciplinară a subsemnaților magistrați Muntean Crina-Elena și Pîrlog Ciprian Bogdan, împotriva noastră derulându-se în prezent proceduri disciplinare, respectiv proceduri disciplinare derulate de inspectori judiciari desemnați nealeatoriu, în mod voit, ceea ce justifică o serioasă bănuială asupra lipsei de imparțialitate a acestora, cât și asupra existenței unor interese obscure privind declanșarea împotriva noastră a unor proceduri disciplinare menite a ne compromite și limita perspectivele profesionale,” se arată în cererea de chemare în judecată, citată de ziare.com.
La primul termen al procesului de la Curtea de Apel Constanța, programat joi, instanța a decis să amâne cauza până pe 14 iulie: ”Acordă termen la data de 14.07.2020 ora 10,00 pentru când reclamanţii vor depune la dosar dovada înregistrării sediului Asociaţiei Inițiativa pentru justiție în Constanţa, la momentul înregistrării cauzei.”
De remarcat este faptul că a doua zi, pe 15 iulie, este programată pronunțarea în cele două cazuri Inspecția Judiciară vs. Crina Muntean, aflate în discuția Secției pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii.