<Pentru că am primit nenumărate mesaje, în care ni s-a cerut disponibilitatea filmului spre vizionare, am hotărât să difuzăm luni, 6 mai, a doua zi de Paști, filmul “21 de Rubini” la Realitatea TV, de la ora 22.00!>, a anunțat pagina oficială a filmului turnat la Oradea.
”21 de Rubini”, în regia lui Ciprian Mega, abordează cu onestitate chipul societății noastre, aducând în discuție, fără menajamente, aspecte grave, pe care încercăm adesea să le ingnorăm sau să le îndulcim. Suntem martorii unei povești cu politicieni și ierarhi corupți, cu securiști care se consideră atotputernici, cu procurori care se contopesc în această rețetă de trădare națională.„21 de Rubini” este un film despre oameni, despre sufletele lor, despre pocăință și despre iertarea colectivă, prin care putem găsi forța de a merge mai departe.
<Un film românesc care își propune o dezbatere morală de profunzime este boicotat fără rușine și fără teamă. Premierul și miniștri se vîntură pe la comedii și producții subculturale și se fac că nu știu nimic și n-au auzit de filmul preotului Ciprian Mega cu ai săi „21 de rubini”.
Cum să le pese de caricatura propriei lor lumi și vieți. Am vrut să văd filmul în București,dar rulează undeva departe, pe la orele amiezii. Ori unde nu e de mers, ori spre miezul nopții sau deloc. Aflu că în zona Moldovei, unde în interiorul bisericii se derulează cele mai puternice scandaluri, afaceri și drame erotice între preoți, filmul a fost scos din proiecție fără nici o reținere.
Mai mulți preoți au protestat și au cerut interzicerea lui, semn că mesajul este precis și a lovit și în marile slăbiciuni ale preoțimii. Dacă ar fi vorba numai de păcatele preoților tot n-ar fi mare nenorocie. Cea mai mare parte a populației și a credincioșilor le cunoaște. Filmul este incomod pentru că bate în tot sistemul, de la primari, la procurori, de la justiție, la influența americană devenită ideologie oficială. Filmul lui Ciprian Mega izbutește portretul unei societăți cu toate slăbiciunile ei, pe domenii, pe profesii, pe perioade. Și, în același timp, este verosimil, este trist, este drept și îi bagă în sperieți și îi face pe toți cei care se regăsesc în el să se solidarizeze.
Pentru prima dată după 33 de ani, în țara noastră se produce o blocare pe față a unei opere artistice pentru că puterile din statul bolnav se simt vizate, terfelite și luate la refec. Se tem de răsturnarea din jilțuri și de pierderea linguroiului de privilegii. Ca pe vremea lui Ceausescu. Are soarta Reconstituirii și a Acțiunii „Autobuzul”. Poate mai rău. Atunci un film, o carte sau o piesă de teatru erau blocate după o vizionare sau o lectură la CC al PCR.
Acum filmul „21 rubini” este blocat șerpește, abil, aprope mafiot. Atunci bloca partidul. Acum blochează lumea păcătoșilor și a vinovaților. Așa se face că boicotul la adresa filmului este foarte aproape de a fi total, de a fi o cumplită și „nevinovată” operațiune de cenzură. Parcă cineva s-ar grăbi să acopere cu o pînză neagră o oglindă în care se văd cu insistență tote mizeriile zilelor noastre. Filmul nu poate fi văzut și toată România pare a se spăla pe mîini de parcă ar zice, noi românii nu știm nimic, nici usturoi n-am mîncat, nici gura nu ne miroase.
Cu un patriotism oficial găunos, contrafăcut și ticălos este blocată o dezbatere morală prilejuită de un demers cinematografic mai mult decît credibil>, scria Cornel Nistorescu.