Avea o fractură diafiză humerală cu deplasare, în urma unui accident rutier.Echipa operatorie a decis să efectueze, în premieră județeană, reducerea ortopedică închisă cu osteosinteză prin tijă zăvorâtă din titan pentru un pacient pediatric. Sub control radiologic, s-a efectuat reducerea ortopedică închisă a osului fracturat, iar apoi s-a introdus o tijă de titan pentru fixarea fragmentelor osoase.datorită nivelului de complexitate ridicat, aceasta se mai face doar în marile centre medicale din țară (Cluj-Napoca, București, Timișoara, Iași, Pitești). La nivelul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, această tehnică operatorie a fost introdusă de către Dr. Alexandru Pîrvan, medic specialist ortopedie pediatrică. Domnul Dr. Pîrvan a învățat această tehnică la Centre Hospitalier de Luxembourg (CHL), unde și-a desfășurat o parte din pregătirea de rezidențiat.
Adolescentul trebuia operat pentru repunerea la loc a fragmentelor osoase fracturate, soluțiile clasice pentru tratamentul ortopedic al fracturilor pediatrice implicând fie montarea unei plăci cu șuruburi, sau utilizarea tijelor elastice. În acest caz însă, din cauza vârstei de peste 15 ani, pacientul avea cartilajul de creștere închis, ceea ce reprezintă un factor de incompatibilitate cu variantele chirurgicale menționate.Primul pas a presupus repunerea la loc a celor două fragmente ale osului fracturat. Cu ajutorul unor truse speciale și a ghidajului radiologic, chirurgii au introdus tija pentru a asigura poziția osului fracturat. Acest abord a presupus efectuarea de radiografii repetate în timpul intervenției pentru a se vedea unde este tija și cât de aproape este de focarul de fractură. După poziționarea acesteia pe os, următorul pas a fost montarea a 3 șuruburi pentru ancorarea tijei în humerus. Tija de titan este de calibrul canalului medular, având dimensiuni de 28 cm lungime 8 phi în diametru. Intervenția a fost una de complexitate ridicată, humerusul fiind un os foarte greu de redus. Operația a avut loc în data de 20.04.2024, a durat o oră și jumătate și a decurs bine”, a transmis Lisa Crăiuț, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean
Echipa operatorie a fost compusă din Dr. Alexandru Pîrvan, medic specialist ortopedie pediatrică și doi medici rezidenți de ortopedie-traumatologie: Dr. Barna Markus și Dr. Țapoș Cătălin. Intervenția s-a desfășurat cu pacientul intubat oro-traheal, anestezia generală fiind realizată de către Dr. Nedelcu Adina, Dr. Șuiugan Lăcrimioara, medici specialiști ATI.
În cadrul Secției Clinice Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, condusă de către Dr. Daniel Băloiu, medic primar chirurgie și ortopedie pediatrică, se efectuează intervenții chirurgicale din ce în ce mai diversificate și complexe, care acoperă patologii vaste ale pacientului pediatric (0-18 ani).