Acuzația adusă tânărului de 34 de ani este consum ilicit de droguri. Ieri Tribunalul Bihor a dat sentința în acest dosar.Va primi un an de închisoare, nefiind la prima fapta de acest fel. cum rezultă din cazierul judiciar, <Deși inculpatul este cunoscut cu antecedente penale în cauză nu este incidentă starea de recidivă fiind condamnat la pedeapsa amenzii, respectiv că este o persoană tânără, în vârstă de 34 de ani, este integrat în societate, avea un loc de muncă fiind frizer, a avut o atitudine sinceră pe parcursul procesului penal, cu precădere în fața instanței, a recunoscut şi regretat sincer săvârşirea faptei, manifestând căință>, se arată în motivare. Instanța a hotărât că va contopi pedeapsa de 1 an închisoare aplicată prin prezenta şi de 8 luni închisoare dispusă în /07.06.2022, şi aplică pedeapsa cea mai grea de 1 an închisoare la care adaugă un spor de 2 luni și 20 de zile închisoare, reprezentând 1/3 din totalul celorlalte, rezultând pedeapsa de 1 an, 2 luni și 20 de zile închisoare.
Așa cum rezultă din procesul verbal de percheziție domiciliară , în data de 07.10.2020, la domiciliul inculpatului s-a desfășurat o percheziție domiciliară, ocazie cu care, într-o borsetă a fost identificat un piculeț cu sistem de închidere zip-lock cu materie vegetală. De asemenea, din procesul verbal de percheziție auto în data de 07.10.2020, cu ocazia percheziției autoturismului inculpatului respectiv autoturismul marca Vauxhall a fost identificat și ridicat un recipient (borcan) materie vegetală de culoare verde și miros înțepător. Potrivit raportului de constatare tehnico-ştiinţifică proba nr 1 (ridicată din autoturismul inculpatuluieste constituită din 79,6 g cannabis iar proba nr 2 (ridicată de la domiciliu) este constituită din 0,73 g cannabis. Audiat fiind în calitate de suspect și inculpat, inculpatul a recunoscut faptele reținute în sarcina respectiv că în data de 07.10.2020 a deținut în vederea consumului propriu cantitatea de aproximativ 80 g cannabis.
În baza art. 93 alin.3 C.pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 120 de zile, în cadrul Primăriei Municipiului Oradea sau în cadrul Mănăstirii Sfimtei Cruci din . În temeiul art. 94 alin. 1 C.pen. pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 93 alin. 1 lit. c – e Cod penal se comunică Serviciului de Probaţiune Bihor. S-a dispus confiscarea specială a cantităților de drog rămase în urma constatărilor după cum urmează: 5.17 grame cannabis; 72,6 grame cannabis; 0.61 grame cannabis, depuse la camera de corpuri delicte a IPJ ####, conform dovezii nr. IS/H-830163 din 19.11.2020. În baza art. 7 din Legea nr. 76/2008, se va dispune prelevarea de probe biologice de la inculpat în vederea introducerii profilului genetic al inculpatei în Sistemul National de #### Genetice Judiciare.
<Având în vedere toate aspectele de mai sus, dar și că în societate se remarcă o creştere semnificativă a numărului de consumatori de substanțe interzise şi, ca o consecinţă a acestui flagel, s-a ajuns la producerea unor urmări deosebit de grave iar săvârşirea unor astfel de fapte penale în astfel de circumstanțe constituie un real pericol pentru comunitate, instanţa se va orienta spre pedeapsa închisorii orientată spre maximul special ţinând cont şi de prevederile art. 396 alin.10 C.proc.pen. De asemenea, instanța apreciază că, în cazul acestui inculpat, scopul sancțiunii poate fi atins și fără privarea de libertate, întrucât condamnarea inculpatului poate conduce prin ea însăși la reeducarea sa, fiind un avertisment suficient pentru a-l face pe inculpat să conștientizeze gravitatea și consecințele faptelor sale, riscurile la care se supune, astfel încât se poate dispune suspendarea sub supraveghere a pedepsei dar şi că pe viitor comportamentul acestuia trebuie supravegheat pentru a înregistra progrese prosociale şi a verifica dacă conduita manifestată a fost un caz izolat>, scrie rejust.ro