Consiliul European a dat undă verde marți, 7 mai, unei directive a Uniunii Europene de combatere a violenței împotriva femeilor și a violenței domestice prin lurea de măsuri decisive împotriva acestor acte de violență ce sunt necesare pentru a asigura valorile și drepturile fundamentale ale egalității între femei și bărbați și ale nediscriminării. Legea impune tuturor țărilor UE să incrimineze mutilarea genitală a femeilor, căsătoriile forțate și violența cibernetică, cum ar fi partajarea neconsensuală de imagini intime și stabilește standarde pentru protecția victimelor acestor infracțiuni.
Comiterea infracțiunilor anterior menționate vor fi pasibile de pedepse cu închisoarea cuprinse între cel puțin un an și cinci ani. Directiva cuprinde, de asemenea, o listă amplă de circumstanțe agravante, cum ar fi săvârșirea infracțiunii împotriva unui copil, a unui fost ori actual soț sau partener sau a unui reprezentant public, a unui jurnalist sau a unui apărător al drepturilor omului.
Directiva conține, de asemenea, norme detaliate privind măsurile de asistență și protecție pe care statele membre ar trebui să le ofere victimelor.
Va fi mai ușor pentru victimele violenței împotriva femeilor și ale violenței domestice să denunțe o infracțiune. Ca o condiție minimă, va fi posibilă raportarea online a infracțiunilor informatice. Țările UE trebuie, de asemenea, să pună în aplicare măsuri pentru a se asigura că copiii sunt asistați de profesioniști. Atunci când copiii denunță o infracțiune comisă de o persoană cu răspundere părintească, autoritățile vor trebui să ia măsuri pentru a proteja siguranța copilului înainte de a informa presupusul autor al infracțiunii.
Pentru a proteja viața privată a victimei și pentru a preveni victimizarea repetată, statele membre trebuie, în plus, să se asigure că probele referitoare la comportamentul sexual din trecut al victimei nu ar trebui să fie permise în cadrul procedurilor penale decât dacă acestea sunt relevante și necesare.
Prin ideea construirii unui viitor mai sigur, măsurile preventive vizează creșterea gradului de conștientizare cu privire la cauzele profunde ale violenței împotriva femeilor și ale violenței domestice și promovarea rolului central al consimțământului în relațiile sexuale.
Statele membre au o perioadă de trei ani de la data intrării în vigoare a directivei pentru a transpune dispozițiile acesteia în dreptul intern.