Minune în plantaţia unui fermier din Ţara Căpşunilor. Fructele pentru care a muncit încă de toamna trecută au crescut ca Făt-Frumos: sunt de trei ori mai mari decât cele dintr-un soi obişnuit şi deosebit de parfumate. Căpşunilor-gigant li s-a dus deja vestea: cumpărătorii vin și de la 120 de kilometri distanță pentru a gusta din deliciile parfumate.Fructele sunt dintr-un soi deosebit numit “Asia” şi pot ajunge la 170 de grame. Mai exact, o căpşună-gigant cântăreşte cât trei obişnuite.Marinel Hotca – cultivator: Nu i-am injectat, nu i-am stropit cu multe chimicale. Doar îngrăşământ natural, îngrăşământ de grajd. Unii evită să cumpere căpşuni, pentru că sunt prea mari.Satu Mare rămâne judeţul cu cea mai mare producţie de căpşuni. În Halmeu, sunt cultivate peste 400 de hectare, adică aproape 75% din producţia internă. În România, exporturile sunt însă şi de 100 de ori mai mici decât importurile,scrie observatornews.ro
Marinel Hotca, la 28 de ani, mărturisește că se ocupă de cultivarea căpșunelor de circa 14 ani, când părinții săi au decis să își încerce norocul în agricultură. De la 14 ani s-a aflat mereu în preajma plantațiilor de căpșuni, învățând totul despre ei, ajungând astfel ca azi să cultive fructul pe mai bine de un hectar. Căpșunele sunt naturale, frumoase la aspect, dar și gustoase, iar asta datorită faptului că au decis să folosească doar îngrășăminte naturale și nimic altceva.
”La început nu aveam foarte mulți căpșuni, dar în timp ne-am axat tot mai mult pe ei, iar acum avem mai mult de un hectar. Încercăm să oferim căpșune atrăgătoare la aspect, dar și dulci, gustoase. Momentan avem mai multe soiuri refrigerate, aduse din Italia, printre care Jolly sau Garda. Le dăm doar tratamentul de care au neap[rată nevoie, adus chiar din Italia, și îngrășământ natural. Evităm să punem soluții și pesticide, îi vrem naturali”, a povestit acesta.