Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP) cere Parlamentului şi Guvernului modificarea articolului din Codul Penal care pedepseşte zădărnicirea combaterii bolilor.
Este vorba despre articolul 352 „Infracțiuni contra sănătății publice – Zădărnicirea combaterii bolilor”, din Legea 286/2009 privind Codul penal.
Procurorii propun majorarea pedepsei de la maxim doi ani, cât este în prezent la 5 ani, și pedeapsa cu închisoarea pentru cei care nu respectă de izolare sau carantină.
Dacă nerespectarea au dus la infectarea unei alte persoane pedeapsa să fie de la 2 la 7 ani, iar dacă numărul persoanelor infectate este mai mare, atunci limitele de pedeapsă să se majoreze la între 3 și 10 ani de detenție.
În plus, magistraţii propun pedepse şi pentru omisiunea de a divulga cadrelor medicale sau altor autorităţi competente în prevenirea şi combaterea bolilor infectocontagioase a unor informaţii esenţiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană suspectă sau confirmată ca fiind infectată cu o boală infectocontagioasă, respectiv informaţii privitoare la eventuale deplasări în zone aflate sub risc de astfel de epidemii, solicitând în acest caz sancţiunea cu închisoarea de la 1 la 5 ani, dar şi majorarea cu jumătate a limitelor de pedeapsă în cazul celor care infectează personal medical sau determină “reducerea în mod substanţial a capacităţii de funcţionare a unui spital sau a oricărei alte instituţii publice”.
Pedepsele ar putea mai mari dacă răspândirea bolilor contagioase se face prin folosirea unui mijloc de transport în comun terestru, aerian sau naval, în acest caz limitele de pedeapsă urmând a fi majorate, conform propunerii, cu o treime.
Dacă infracțiunea a fost comisă din culpă limitele de pedeapsă se reduc la jumătate.
Trei senatori și-au însușit propunerile procurorilor și vor depune la Senat un proiect de lege în acest sens.