Vineri, 10 mai, Președintele României a promulgat legea Ciucă – Ciolacu care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul e plătit, după ce Curtea Constituțională a respins în aprilie sesizarea depusă de USR și Forța Dreptei.
”În esență, Curtea a reținut că dispozițiile legii criticate constituie un pas important în trecerea pe care statele trebuie să o facă de la teoriile tradiționaliste de natură retributivă ale dreptului penal, conform cărora aplicarea unor pedepse privative de libertate în cazul comiterii infracțiunilor reprezintă o condiție sine qua non a restabilirii ordinii de drept, spre teoriile moderne specifice acestei ramuri de drept, potrivit cărora, în cazul infracțiunilor ce au ca scop realizarea unor câștiguri ilicite, principalul obiectiv al politicii penale etatice trebuie să vizeze descoperirea și confiscarea respectivelor bunuri (în sens larg), în vederea introducerii lor sau a contravalorii lor în bugetul public”, arată CCR.
Conform noilor prevederi va constitui infracţiune nereţinerea impozitelor şi/sau contribuţiilor şi se va pedepsi cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă.
În viitor, se vor considera infracțiuni de evaziune fiscală și vor fi sancționate cu „închisoare între 3 și 10 ani și interzicerea anumitor drepturi sau cu amenda” următoarele acțiuni întreprinse în scopul eludării obligațiilor fiscale: includerea în actele contabile, facturile electronice sau alte documente legale a cheltuielilor care nu sunt susținute de operațiuni reale sau evidențierea altor operațiuni fictive; modificarea, distrugerea sau ascunderea actelor contabile, a memoriei aparatelor de taxare sau marcatoare electronice sau a altor mijloace de stocare a datelor, inclusiv electronice; menținerea unor evidențe contabile duble prin utilizarea înscrisurilor sau a altor mijloace de stocare a datelor, inclusiv electronice.
Totodată, aceeași pedeapsă se va aplica pentru utilizarea de către contribuabil, cu rea-credință, a sistemului național de facturare electronică RO e-Factura, în scopul conferirii aparenței de legalitate unor operațiuni fictive sau pentru ascunderea circuitului real de tranzacții al bunurilor/serviciilor; folosirea aparatelor de taxare electronice care nu sunt conectate la sistemul informatic național de supraveghere și monitorizare a datelor fiscale, conform legii, sau modificarea aparatelor de taxare electronice pentru a nu transmite date fiscale sau pentru a transmite date fiscale false.
În cazul unor astfel de infracțiuni, „dacă, în termen de maximum 30 de zile de la finalizarea controlului efectuat de autoritățile competente, care duce la identificarea unui prejudiciu datorat bugetului general consolidat de până la 1.000.000 euro, prejudiciul majorat cu 15% din valoarea acestuia, plus dobânzile și penalitățile, este integral acoperit prin plată efectivă, fapta nu va fi pedepsită”, conform surselor menționate. În aceste circumstanțe, autoritățile competente nu vor notifica organele de urmărire penală.
În cazuri similare de infracțiuni dacă până la prima audiere în instanță, prejudiciul cauzat este integral acoperit prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta comisă se reduc la jumătate.
Dacă prejudiciul cauzat și recuperat în aceste condiții nu depășește 1.000.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se poate aplica o amendă. Dacă, ulterior primei audieri în instanță și până la soluționarea definitivă a cauzei, prejudiciul cauzat este integral acoperit prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta comisă se reduc cu o treime, potrivit surselor citate. Legea inițiată de Ciucă și Ciolacu și promulgată de președintele Klaus Iohannis mai specifică că în cazul săvârșirii acestor infracțiuni prin care s-a produs un prejudiciu care nu depășește 1.000.000 euro, în echivalentul monedei naționale, dacă în cursul urmăririi penale, prejudiciul cauzat, majorat cu 25% din valoarea acestuia, plus dobânzile și penalitățile, este integral acoperit prin plată efectivă, fapta nu va fi pedepsită, aplicându-se dispozițiile art. 16 alin. (1) lit. h) din Codul de procedură penală.