Ceea ce face deosebită această intervenție este că s-a reușit în aceeași operație să se rezolve o patologie destul de gravă și să fie ajutată tânăra mămică să dea naștere celui de al doilea copil. <Domnul doctor este ca un membru al familiei mele. Mi se face pielea de găină numai când aduc vorba despre dumnealui, atât de mult m-a ajutat. Eu de prin aprilie 2018, după prima naștere, am început să am dureri. Și aceste dureri erau tot mai intense și au ajuns să dureze trei săptămâni din patru>, spune Anca, tânăra mămică și pacienta doctorului Mihail Luncan.
Orădeanca avea dureri abdominale încă din 2018, dar i s-a spus că pot fi aderențe de la prima cezariană.Consultănd alte opinii a ajuns la doctorul Mihail Luncan. Așa a descoperit că are două endometrioane foarte voluminoase. Acestea puteau fi îndepărate ori într-o nouă operație de cezarie , ori într-o intervenție de sine stătătoare. Medicul și pacienta au căzut de acrd ca această să obțină o sarcină cât mai repede posibil. A fost monitorizată de dr. Luncan pe tot timpul acestei sarcini, iar la nașterea obținută prin cezariană în urmă cu câteva săptămâni,dr. Mihai Luncan și echipa operatorie incluzând medicii ATI au excizat și cele două formațiuni endometriale voluminoase.Intervenția chirurgicală a durat de două ori mai mult decât o operație normală de cezariană, dar tânăra mămică a dat naștere unui copil sănătos și acum amândoi se simt foarte bine spre bucuria familiei, dar și a echipei medico-chirurgicale din cadrul secției Obstetrică-ginecologie și Anestezie Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Pelican Oradea, echipă care a făcut față cu succes unei alte provocări profesionale. Cele două endometrioame erau localizate unul peritoneal și un altul aponevrotic și muscular.
Dr. Mihai Luncan, medic specialist obstetrică-ginecologie explică cum a fost posibilă această intervenție de succes: “Pacienta a venit la consultație în cadrul Ambulatorului SPITALULUI PELICAN, cu dureri abdominale care o deranjau de mulți ani. Până să ajungă la noi, pacienta s-a prezentat la diferite consultații, unde i s-au stabilit diferite diagnostice și fără rezolvare, recomandarea fiind să se obișnuiască cu acest disconfort. După o discuție, consultație și ecografie, am ridicat suspiciunea de endometrioză de perete abdominal, care a fost confirmată prin examen RMN și apoi în timpul intervenției chirurgicale.Ulterior investigațiilor, am propus pacientei excizia celor 2 endometrioame de perete abdominal pentru a scăpa de acest disconfort, interventie care putea fi efectuată în perioada respectivă sau în contextul unei a doua operații de cezariană.
Am stabilit de comun acord să încerce să obțină o sarcină cât mai repede și să rezolvăm problema medicală în timpul operației de cezariană. După o lună de zile, a obținut sarcina dorită și am ajuns la momentul nașterii. În timpul intervenției, endometrioamele au ajuns la 8 cm respectiv 5 cm. Operatia de cezariană a decurs standard, după care a urmat excizia celor 2 endometrioame, unul care invada până în cavitatea peritoneală (cuprinzând în întregime peretele abdomninal) și celălalt localizat la nivelul mușchiului și aponevrozei.
Ce face interesantă și deosebită această intervenție este că am reușit în aceeași operație să rezolvăm o patologie destul de gravă și să ajutăm tânăra mămică să dea naștere celui de al doilea copil. În mod normal, la un asemena caz cu excize de endometrioame de perete abdominal atât de mari, unde s-au făcut excizii de 10 cm și 7 cm, să fim cu margini libere de rezecție, se practică aplicare de materiale protetice (plasă chirurgicală) de susținere a peretelui abdominal, însă în acest caz nu a fost necesar deoarece ne-a ajutat forte mult statusul de gravidă, în care peretele abdominal era destins de sarcină și am reușit să realizăm intervenția fără material protetic ( care poate să fie deranjant în anumite cazuri).
Recuperarea a fost foarte rapidă, chiar spectaculoasă având în vedere complexitatea operației, la 6 ore pacienta plimbându-se singură și s-a îngrijit de copil chiar din ziua operatiei. Este important, ca medici, să ascultăm cu atenție ce spune pacientul, ce îl supără și apoi, pe baza cunoștințelor acumulate, să ajungem la un diagnostic de precizie. Având un diagnostic exact, știm cum să ne pregătim pentru ca să nu avem surprize intraoperatorii și atunci lucrurile merg foarte bine!”
“Un alt medic mi-a spus că am aderențe. Anul trecut însă, am decis să cer părerea altui medic și am apelat, prin recomandări, la dr. LUNCAN MIHAI. Dumnealui mi-a descoperit endometrioamele, care au fost imediat apoi confirmate și prin RMN.
Peste o lună am rămas însărcinată. Nu am mai avut dureri așa mari fiindcă m-am ferit să fac efort. Dar am avut foarte mari emoții pe tot parcursul sarcinii.Acum, la 6 săptămâni de la naștere și de când domnul doctor mi-a excizat formațiunile, mă simt ca nouă.
Cât am fost internată, la Spitalul Pelican, am fost foarte bine îngrijită, asistentele au fost drăguțe cu mine. Chiar și asistentul din sala de operație atât de frumos s-a purtat cu mine până mi s-a făcut anestezia necesară. M-a ținut în brațe și am simțit că are așa grijă de mine de parcă mi-ar fi tată. Cât despre domnul doctor, v-am spus, face parte din familia mea și îl voi recomanda tuturor”, a spus Anca, o mămică fericită.