Pielea netedă între portocaliu intens și roșu aprins, forma rotunjită și regulată, pulpă de culoare crem, întotdeauna compactă, crocantă și suculentă. Îl recunoști pentru că pare a fi pictat în roșu pe un fundal portocaliu. Și dacă îl miroși, miroase a pădure, a muguri de pin, a flori de munte. Este soiul de măr exclusivist Evelina Melinda, produs în ferma Eleonorei Iacob din Urvind. La Urvind se cultivă mere de sute de ani, însă Eleonora Iacob a făcut din Mărul de Urvind un brand. Ea știe care e secretul mărului perfect. A învățat totul alături de cel care i-a fost asociat până în 2023 când s-a înălțat printre stele: austriacul mutat în Italia, omul care și-a dedicat viața studiului și cercetării mărului, inventatorul Reinhard Kaneppele. <Ca să produci un măr la dimensiunea perfectă, adică 65-67 plus, sunt costuri foarte mari, nu poţi să lucrezi azi şi mâine laşi livada…Eu pot să spun că succesul Mărului de Urvind a fost influențat de trei factori: Divinitatea, domnul Reinhard Kaneppele și domnul primar Sorban Levente. De ce primarul Sorban Levente? Fiindcă m-a susținut, m-a ajuta încă de la autorizare și pentru că Sorban Levente crează un cadru propice dezvoltării mediului de afaceri local >, spune Eleonora Iacob atunci când e provocată să spună povestea livezii din care a făcut brand.
Din Tirolul italian la Urvind
Povestea Mărului de Urvind by FRUWI R. Kaneppele a început să se scrie în 2016 când au fost achiziționate cele 12,6 ha de teren. De fapt cu mai mult timp în urmă când Eleonora lucra în Italia. Acolo avea să-l cunoască pe cel care avea să-i devină partener și pentru care azi are doar cuvinte de laudă și mulțumire: Reinhard Kaneppele. Cercetătorul, inovatorul Reinhard Kaneppele avea nevoie de o traducere, și-a amintit Eleonora Iacov pentru bihorjust.ro. Bihoreanca s-a oferit să i-o facă ea și nu a dorit nici o recompensă. Peste ani, Reinhard Kaneppele, italanul cu brevete de invenții în producerea soiurilor de măr, deţinătorul a 8.000 hectare de livezi de măr în Tirolul italian, s-a gândit să facă afaceri în România. În zona București, Argeș, Bistrița. Nu prea a fost convins de seriozitatea potențialilor parteneri. Și-a amintit de Eleonora Iacob, femeia care îl impresionase cu generozitatea și vivacitatea ei. Au decis că e momentul să facă o investiție împreună la Urvind. Au cumpărat 12,6 ha de teren în zonă. Erau numai tufe și spini. A urmat munca grea a defrisării. Au început să producă pomi. La început 450.000 de pomi, apoi, 800.000 de pomi. Patru ani și milioane de pomi au plecat de la Urvind în străinătate. Așa cum se întâmplase anterior cu pepiniera de copaci Kaneppele fondată în 1977 de Reinhard Kaneppele… Apoi a început să prindă contur livada care azi e axată pe patru soiuri: Evelina Gala, Gala Red Delicious, Grammy Smith, Fuji Gala, mere testate înainte pe piața externă. Livada urma să fie superintensivă, cu soiuri de înaltă calitate, bazine de retend creat de Fruit World International (FRUWI) România, sisteme de irigare şi fertilizare prin picurare, plase de protecţie antigrindină..
Măr cu licență. Livadă cu cea mai mare densitate din țară
Evelina este primul măr de Club- un soi exclusivist, care poate fi vândut doar cu licenţă din străinătate distribuit si vândut de Melinda, consorțiul din Italia condus de Reinhard Kaneppele. Străinii ştiu de el din 2007. La noi a ajuns din 2011. Eleonora Iacob este primul producător care a scos acest soi pe piaţa noastră.Un puiet costa 6,5 euro, iar licența 14 euro. Reinhard Kaneppele a muncit la el 12 ani pentru a ajunge la o asemenea calitate. Eleonora Iacob spune că partenerelul său a pus la dispoziție tot know-how pentru a avea succes la Urvind. Sunt 10.000 de pomi din specia de lux Melina Evelina în livada Mărul de Urvind. O livadă superintesivă, care are cea mai mare densitate din țară: 7400 pomi la ha. dar soiul de lux promite recolte bogate. I-a plantat la 40 de centimetri, asta înseamnă superintensiv, adică am o densitate de 7.400 de pomi. Aproximativ 50.000 de meri în toată livada. Sunt în al 5 le-a an de producție. O livadă are o perioadă de viață de 20-25 ani. S-au obținut în jur de 50, 60 de tone pe hectar, ceea ce este excepţional. Totul a fost gândit în amănunt astfel încât soiurile să se polenizeze între ele. Soiul Red Kan este, de exemplu, un polenizator mascul. În livada din Urvind e un soi de mere pe care îl culegi cu mănuși. Golden Auriu, e un soi pretenţios, care se culege cu mănuşi, cu burete, ca să nu se lovească. Povestea Mărului de Urvind merge mai departe așa cum Eleonora a început să o scrie alături de fondatorul Consorțiului Melinda din Italia, cu sprijinul primarului Sorban Levente, totul pentru pentru a promova un produs cu calități cu adevărat neobișnuite. Made in Urvind….