„Aveți curajul să visați în continuare și în același timp nu vă pierdeți niciodată entuziasmul. Rămâneți mereu așa, având curajul să mergeți înainte. Semănați constant și la orice vârstă Cuvântul Domnului!”: a transmis Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, primei generații de preoți greco-catolici formați la Oradea după căderea sistemul comunist în România, absolvenți în anul 1994 ai Institutului Teologic de Grad Universitar Oradea, astăzi Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sf. Trei Ierarhi: Vasile, Grigore și Ioan”. La împlinirea a 30 de ani de la absolvire, aceștia s-au întâlnit sâmbătă, 18 mai 2024, la Oradea, unde au marcat împreună această aniversare prin celebrarea Sfintei Liturghii în biserica „Sf. Gheorghe” (biserica Seminarului), alături de episcopul locului. Conform biroului de presă, la finalul Sfintei Liturghii arhierești, animată de Corul „Schola Cantorum” al actualilor studenți teologi (dirijor: Radu Mureșan) a fost ridicat un parastas pentru † PSS Vasile Hossu, episcop de Oradea, profesorii și colegii preoții întorși la Domnul în aceste trei decenii: Fr. Bakos Damian, Pr. Bota Ioan, Pr. Chișbora Florian, Pr. Cozmuța Vasile, Pr. Erdei Ioan, Pr. Fernea Vasile, Prof. Oros Iuliu, Prof. Sarca Victor, Pr. Boța Mircea, Pr. Cadar Ioan, Pr. Dragomir Silviu, Pr. Dumitrășconiu Adrian, Pr. Filip Radu, Pr. Furtoș Victor, Pr. Ștefan Kika, Pr. Lipo Ștefan, Pr. Mada Ioan, Diac. Mădăras Gheorghe, Pr. Miclăuș Zorel, Pr. Nica Mircea, Pr. Șincai Coriolan, Pr. Tomoioagă Gheorghe, Pr. Țurcaș Gligor. După celebrarea Sfintei Liturghii, a avut loc citirea catalogului și o lecție deschisă, desfășurate în Aula Magna Seminarului Teologic orădean, urmate de prânzul aniversar.
„Bobocii„ primei generași aveau între 18-60 de ani
„În prima generaţie au fost «chemate» 141 de persoane, dar au continuat studiile şi au absolvit doar 80 de persoane. Au fost tineri de la 18 ani şi până la persoane de 60 de ani. Domnul ne-a chemat, la fel ca în primele veacuri, din familii, de la locurile de muncă, din industrie, din agricultură, din învăţământ, de pe băncile liceului şi din alte locuri pentru a fi pescari de oameni.”, mărturisește pr. Olimpiu Todorean, organizator al acestei întâlniri. Dintre cei 80 de absolvenți ai generației 1994, au fost hirotoniți 58 preoți și un diacon, un preot s-a retras din preoție și 13 preoți au decedat. La întâlnirea de 30 de ani de la absolvire au participat 27 de preoți, împreună cu soțiile lor, ceilalţi, din motive obiective nu au putut fi prezenți.
„Sunteți aici împreună, la 30 de ani de la terminare studiilor. Mă bucur tare mult și vreau să vă mulțumesc pentru toți acești ani care au trecut!” – le-a transmis PS Virgil Bercea în cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie, subliniind cum în toți acești ani preoții au și-au îndeplinit misiunea de a deschide tuturor celor pe care i-au păstorit Împărăția Cerurilor. Făcând referință la Faptele Apostolilor (Fap 5, 21-32) din lectura zilei, eparhul de Oradea a subliniat cum, asemeni apostolilor care erau opriți să mai vorbească despre Înviere, ei i-au ascultat mai mult pe Dumnezeu decât pe oameni:
„Cred că fiecare dintre dumneavoastră ați putea scrie o cronică asemănătoare cu Faptele Apostolilor ca să spuneți ceea ce ați făcut în acești 30 de ani. Cu siguranță unii dintre dumneavoastră ați trecut prin întâmplări asemănătoare, care nu ar trebui să se uite în totalitate. Sunt un patrimoniu al Bisericii Universale, nu doar al bisericii noastre, care are o valoare cu totul deosebită”, a spus Preasfinția Sa. Virgil Episcopul Greco-Catolic de Oradea a împărtășit apoi o rugăciune uitată, cerând Domnului să binecuvânteze misiunea fiecărui preot, dubiile, îndoielile și entuziasmul trăit în Via Domnului, precum și familiile acestora: soții, copii, nepoți.
După procesiunea de la finalul Sfintei Liturghii în curtea seminarului, absolvenții s-au reunit în aulă, unde a avut loc strigarea catalogului. După acest moment, pr. părintele prof. George Picu a ținut o lecție deschisă preoților prezenți și soțiilor lor, plecând de la acest număr aniversar «30», vârsta la care Domnul Isus a ieșit la propovăduire:
„Am reușit să vin astăzi aici și este o mare bucurie deoarece pentru a ne cunoaște viitorul trebuie să ne cunoaștem trecutul. Acum 30 de ani am fost invitat de către PSS Vasile Hossu și a fost o experiență extraordinară. Am găsit o lume care era mai mult decât atentă la cursuri, îmi sorbeau cuvintele. Aprecieze acum mai mult, după 30 de ani, când vă văd cu 30 de ani de preoție, sau mai puțin la unii, invitația de atunci a PSS Vasile și cred că o bucățică am pus și eu la formarea dumneavoastră în cei 3 ani cât am predat aici. Astăzi am adus cu mine două mici simboluri. O vedere din Țara Sfântă cu rozariul și crucea preoțească. Asta și pentru că sunt ghid în Țara Sfântă de aproape 30 de ani.” – a spus pr. prof. Picu.
După lecția deschisă, a fost citit și mesajul PSS Ioan Bot, episcop al Eparhiei de Lugoj, transmis cu prilejul acestei aniversări. Mulțumind pentru invitația de a participa la bucuria împlinirii a 30 de ani de la terminarea primei generații de absolvenți ai Seminarului Teologic din Oradea (promoția 1990-1994) dintre care o parte sunt preoți care slujesc în Eparhia de Lugoj, PS Ioan a amintit totodată cum Preasfinția Sa a primit de asemenea darul preoției de la † PS Vasile Hossu. „Este un eveniment care se cuvine să fie sărbătorit cu recunoștință față de ierarhul, profesorii și formatorii acelor timpuri, precum și față de dumneavoastră preoții și familiile dumneavoastră – a scris PS Ioan în mesaj. Dăruirea dumneavoastră a fost generoasă și realizările sunt vizibile și onorabile. Îl slăvesc pe Dumnezeu pentru aceasta, vă felicit și vă binecuvântez!”. Eparhul greco-catolic de Lugoj a transmis binecuvântarea Preasfinției Sale, care în aceleași zile a fost gazda întrunirii Reuniunilor Mariane la nivel național, fapt care nu i-a îngăduit să fie prezent și fizic la Oradea: „Domnul bun să vă ocrotească, să vă păstreze sănătoși și bucuroși în slujirea Sa, împreună cu familiile dumneavoastră!”.
La final, PS Virgil Bercea le-a transmis celor prezenți considerația și recunoștința pentru tot ceea ce reprezintă pentru biserică, luând împreună prânzul în cantina Seminarului Teologic „Sf. Trei Ierarhi”, alături de toți cei prezenți:
„Eu vă consider cei mai buni pentru că sunteți ai mei, sunteți ai noștri. Sincer vă spun aceasta și o spun oriunde și oricând, dumneavoastră sunteți cei mai buni pentru că duceți înainte comunitățile noastre și fără de dumneavoastră nu ar fi biserica. Totodată aș dori să le mulțumesc doamnelor preotese. Să îi iertați pe părinți întotdeauna și să le fiți aproape pentru că dumneavoastră puteți înțelege mai multe decât poate înțelege un bărbat. Mi-au spus mai multe doamne că nu este bine să mergi la culcare supărați și că este bine să spui, noapte bună dragul meu. Vă încurajez să fiți puternici iar doamnele să îi susțineți pe preoții noștri. Vă mulțumesc!”.