Conferințe, expoziții, ateliere interdisciplinare, invitați de marcă și proiecte ambițioase, toate acestea în cadrul celei de a III-a ediții a Universității de Vară a Arhitecturii orădene.
Devenit deja tradiție, evenimentul organizat de conf. univ. dr. arh. Guttmann Szabolcs István, va avea loc între 8 – 12 și 15 – 19 iulie 2024 și își propune, încă o dată, să ofere soluții pentru un „lifting” necesar campusului central al Universității din Oradea.
Proiectul „Reabilitarea și reconfigurarea mediului construit «Campusul Universitar Oradea – (imp)ACT» își propune să fie un laborator interdisciplinar de idei și soluții. „O nouă șansă de implicare a studenților în formarea unei viziuni privind punerea în valoare și utilizarea adecvată a moștenirilor arhitectural-urbanistice în conexiune cu sedimentele istorice și oportunitățile contemporane”, explică conf. univ. dr. arh. Guttmann Szabolcs István.
Printre provocările puse de organizatori în fața viitorilor arhitecți se numără: reconstituirea catargelor și a copertinelor istorice de la clădirile portarilor, reconstituirea fântânii arteziene și reamenajarea zonei verzi de la poarta principală a campusului central, propunere de amenajare a unui punct de informații în fosta clădire de pază, pe partea stângă a accesului în campusul central, proiectarea unui sediu al Universității de Vară a tinerilor arhitecți, în fosta casă a subofițerilor construită în 1912, reabilitarea clădirii „Baia jandarmilor”, prin redeschiderea bazinului existent aici, aflat sub pardoseală, demolarea pereților parazitari și cercetarea exhaustivă a acestui spațiu. De asemenea, studenții își propun să modifice un autobus, transformându-l într-un spațiu expozițional al Universității de Vară.
Universitatea de vară a Departamentului de Arhitectură al Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură aduce la Oradea și o serie de expoziții. Dintre acestea cea mai importantă este „Retrospectiva Bienalei de Arhitectură Transilvania – BRATA 2023”. Dar, în același cadru, la 8 iulie 2024, va fi vernisată și „Retrospectiva Universităților de Vară Oradea 2022 – 2023.
Două zile mai târziu, în sala de conferințe a Bibliotecii Universității din Oradea, prof. univ. em. dr. hab. arh. Sorin Vasilescu și conf. univ. dr. arh. Kunst Rholand Adrian le vor vorbi participanților despre „Art nouveau pe teritoriul actual al României”.
În 11 iulie 2024, tot în sala de conferințe a bibliotecii, vor avea loc prezentări ale unor intervenții premiate privind salvarea patrimoniului arhitectural: Punerea în siguranță, în primă urgență, a bisericii de lemn hramul „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” din satul Fâșca – Ambulanța pentru Monumente Bihor „Meșteri, voluntari și copii”. Invitați arh. Pescaru Adrian, arh. Zsak Ivett Greta, arh. stag. Cseke Andrea, arh. int. Hebe Mara din Oradea. Exemple de proiecte premiate privind dezvoltarea infrastructurii imobiliare din Oradea. Prezentarea proiectului „26Bricks – Imobil apartamente”, premiul juriului la BATRA 2023, secțiunea Arhitectura Locuințelor Colective, invitat arh. Daniel Bocuț și arh. Raul Drîmbău din Oradea.
Arhitectul Ioan Străjan, deținător al premiului BATRA – Opera Omnia, le va vorbi studenților despre proiecte privind dezvoltarea infrastructurii urbanistice a orașelor, încă din epoca socialistă, cu un studiu de caz asupra orașului Alba Iulia. Conferința va avea loc în data de 12 iulie 2024, de la ora 12:00, la Biblioteca Universității din Oradea.
Apoi, timp de două zile, la cabana „Gaudeamus”, din stațiunea Stâna de Vale, studenții arhitecți și mentorii lor vor pune bazele Grupului de lucru „Vago di Varadinum”.
Reîntorși la Biblioteca Universității, pentru următoarele cinci zile ale evenimentului, studenții și mentorii lor vor asista la prezentări și dezbateri privind cercetarea, consolidarea și punerea în valoare a monumentelor istorice, restaurarea monumentelor istorice sau amenajarea pietonalei din Deva. Întâlnirea cu arh. urb. Horațiu Răcășan, premiul BATRA 2023 la secțiunea Arhitectura Spațiului Rural, promite să pună în discuție idei provocatoare legate de ansamblul de locuințe rurale din Aiton, grădina Raum și domurile de stuf din Sălicea.
În ultima zi a Universității de Vară a studenților arhitecți, 19 iulie 2024, în sala de conferințe a Bibliotecii Universității din Oradea, cei prezenți vor primi diplomele de participare.