Guvernul României, în cadrul ședinței din 23 mai 2024, a adoptat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 51 /2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă.
Prin acest proiect de lege, va fi redus nivelul taxelor judiciare de timbru în unele situații.
Concret, se va reduce la jumătate nivelul taxelor judiciare de timbru în cazul partajului propriu-zis, indiferent de modalitatea de realizare a acestuia, la valoarea masei partajabile, precum și în cazul bunurilor supuse partajului, al creanțelor pe care coproprietarii le au unii faţă de alţii, născute din starea de proprietate comună.
Acţiunile şi cererile introduse la instanţele judecătoreşti se taxează în funcție de valoarea bunurilor, prin aplicarea unui procent cuprins între 1% și 8%.
În prezent, acţiunile şi cererile evaluabile în bani, introduse la instanţele judecătoreşti, se taxează astfel:
a) până la valoarea de 500 lei – 8%, dar nu mai puţin de 20 lei;
b) între 501 lei şi 5.000 lei – 40 lei + 7% pentru ce depăşeşte 500 lei;
c) între 5.001 lei şi 25.000 lei – 355 lei + 5% pentru ce depăşeşte 5.000 lei;
d) între 25.001 lei şi 50.000 lei – 1.355 lei + 3% pentru ce depăşeşte 25.000 lei;
e) între 50.001 lei şi 250.000 lei – 2.105 lei +2% pentru ce depăşeşte 50.000 lei;
f) peste 250.000 lei – 6.105 lei + 1% pentru ce depăşeşte 250.000 lei.
De asemenea, se reduc la jumătate taxele judiciare pentru acele situații de divorț în care cererea vine din partea aceluia dintre soţi a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei. O reducere similară se va aplica și pentru alte cereri care nu sunt accesorii unei cereri de divorț și au ca obiect stabilirea locuinței copilului, exercitarea autorității părintești, cheltuieli de creștere și educare a copilului etc.
Proiectul de lege aprobat de Guvern va fi transmis spre dezbatere și adoptare Parlamentului.
Redăm în următoarele rânduri modificările:
Art. I. – Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 392 din 29 iunie 2013, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
1. Articolul 5 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 5 – (1) În materia partajului judiciar, se taxează cu jumătate din taxa stabilită potrivit art. 3 alin. (1), cererile care privesc:
a) stabilirea bunurilor supuse împărţelii, la valoarea acestora;
b) creanţe pe care coproprietarii le au unii faţă de alţii, născute din starea de proprietate comună, la valoarea creanțelor a căror recunoaștere se solicită;
c) raportul donațiilor, la valoarea bunurilor al căror raport se solicită;
d) reducţiunea liberalităţilor excesive, la valoarea părții de rezervă supusă reîntregirii prin reducțiunea liberalităților;
e) partajul propriu-zis, indiferent de modalitatea de realizare a acestuia, la valoarea masei partajabile.
(2) Dacă cererile în materia partajului judiciar prevăzute de alin. (1) se formulează în cadrul aceleiaşi acţiuni, aceasta se taxează cu o singură taxă, stabilită potrivit alin. (1), calculată la valoarea cea mai mare.
(3) Cererile privind stabilirea calităţii de coproprietar şi stabilirea cotei-părţi ce se cuvine fiecărui coproprietar, precum și cererile privind stabilirea calității de moștenitor și a cotei-părți ce se cuvine fiecărui moștenitor se taxează cu 50 lei pentru fiecare coproprietar sau, după caz, moștenitor”.
2. La articolul 15, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“a) pentru cererea de divorţ întemeiată pe prevederile art. 373 lit. a), b) sau c) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările și completările ulterioare, denumită în continuare Codul civil – 200 lei;”
3. La articolul 40, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (3), cu următorul cuprins:
„(3) În cazul în care plata a fost efectuată prin virament sau în sistem online, extrasul de cont în care este individualizat dosarul pentru care a fost efectuată plata, semnat de debitor pentru conformitate cu originalul, prezumă efectuarea plății până la proba contrară.”
4. La alineatul (1) al articolului 45, după litera g), se introduce o nouă literă, lit. g1), cu următorul cuprins:
„g1) când părţile încheie, în cursul procesului, un compromis şi instanţa a luat act de renunţarea la judecată.”
5. La alineatul (1) al articolului 45, după litera i), se introduc două noi litere, lit. i1) şi i2), cu următorul cuprins:
„i1) când părţile soluţionează litigiul printr-o tranzacţie potrivit prevederilor art. 438 şi următoarele din Codul de procedură civilă;
i2) când pârâtul achiesează la pretențiile reclamantului;”
6. La articolul 45, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(2) În cazurile prevăzute la alin. (1) lit. d), e), g1), i1) şi i2) se restituie jumătate din taxa plătită, iar în cazul prevăzut la alin. (1) lit. f) taxa se restituie proporţional cu admiterea contestaţiei. În cazul prevăzut la alin. (1) lit. h) se restituie jumătate din taxa plătită, indiferent de modalitatea în care a fost soluţionat procesul, după rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti. În celelalte cazuri, taxa plătită se restituie integral.”
7. La articolul 45, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (21) cu următorul cuprins:
„(21) În cazul prevăzut la alin. (1) lit. i1), instanța de judecată nu va dispune restituirea taxei judiciare de timbru plătite pentru învestirea acesteia, în cazul în care conflictul soluționat este legat de o cauză succesorală pentru care nu s-a eliberat certificatul de moștenitor.”
8. La articolul 48, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (4), cu următorul cuprins:
„(4) Cuantumul remuneraţiei ce se poate acorda curatorului special se stabilește în conformitate cu valorile onorariilor stabilite pentru asistența juridică acordată ca ajutor public judiciar.”
Art. II. Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 327 din 25 aprilie 2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 193/2008, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 4 se introduce un nou alineat, alin. (2), cu următorul cuprins:
(…)
„(2) Instanţa poate acorda ajutorul public judiciar, în condițiile prezentei ordonanțe de urgență, şi persoanelor juridice fără scop lucrativ, cu sediul în România, numai atunci când, în cazurile şi condiţiile prevăzute exclusiv prin lege, fără a justifica un interes personal, acestea acţionează pentru apărarea drepturilor ori intereselor legitime ale unor persoane aflate în situaţii speciale, sau, după caz, în scopul ocrotirii unui interes de grup ori general. În acest caz, ajutorul public judiciar se poate acorda când instanța apreciază că, faţă de datele referitoare la situaţia economico-financiară a acestor persoane juridice fără scop lucrativ, costurile procesului ar fi de natură să le afecteze în mod semnificativ activitatea curentă.”
2. La articolul 8, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(3) Ajutorul public judiciar se acordă și în alte situații, proporțional cu nevoile solicitantului, în cazul în care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natură să îi limiteze accesul efectiv la justiție, prin raportare la veniturile realizate și cheltuielile dovedite, inclusiv din cauza diferențelor de cost al vieții dintre statul membru în care acesta își are domiciliul sau reședința obișnuită și cel din România.”
3. La articolul 11, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (31) cu următorul cuprins:
„(31) La primul termen de judecată la care părțile sunt legal citate, instanța va informa părțile despre posibilitatea de a formula, în condițiile legii, cerere de acordare a ajutorului public judiciar, precum și despre condițiile şi formele concrete în care acesta poate fi solicitat şi acordat.”
4. La articolul 17, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(1) Orice persoană interesată va putea sesiza oricând în cursul procesului instanţa care a încuviinţat ajutorul public judiciar, prezentând dovezi cu privire la situaţia reală a celui căruia i s-a încuviinţat cererea; ajutorul public judiciar nu se suspendă în cursul noilor cercetări.”
5. Articolul 18 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 18 – Cheltuielile procesuale avansate de stat cu titlu de ajutor public judiciar vor fi puse în sarcina părţii căzute în pretenţii, care va fi obligată la plata către stat a acestor sume.”
6. La articolul 21, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(1) Dispozitivul hotărârii cuprinzând obligaţia de plată a sumelor prevăzute la art. 17 alin. (2) sau art. 18 constituie titlu executoriu.”