Cei mai buni 100 de elevi din țară în domeniul securității cibernetice au participat în perioada 22-25 mai la Olimpiada de Securitate Cibernetică (OSC), organizată în premieră în România în acest an, ca o recunoaștere clară a importanței majore pe care o dobândește educația de securitate cibernetică în România, în contextul evoluției tehnologice rapide, dar și al deficitului de specialiști în acest domeniu.
Joi, a avut loc lupta virtuală între echipe, dusă în laboratoarele Facultății de Automatică și Calculatoare a Politehnicii București. Cei mai buni elevi au mers mai departe, spre calificarea în lotul european și au șansa să scape de grija examenului de admitere la facultate, scrie euronews.ro. Gojdistul Ștefann Ioan Mitrache a obținut o performanță uimitoare.Pe pagina oficială a școlii, elevul a fost felicitat. Mitrache Ștefan-Ioan (clasa 10A) a obținut Premiului III la Olimpiada de Securitate Cibernetică și calificarea în lotul național lărgit! Profesorul coordonator al premiantului este doamn Corina MATEI.
La etapa națională a fost susținută o singură probă de concurs, care a cuprins itemi ce vizează aspecte teoretice și aplicații practice de tip Jeopardy
Exerciții privind securitatea web sau a aplicațiilor, criptografie sau inginerie inversă. Sunt doar câteva dintre temele provocărilor la care au trebuit să facă față cei aproape 100 de elevi calificați în etapa națională a Olimpiadei de Securitate Cibernetică. va culmina la final cu un exercițiu practic, destul de spectaculos, un exercițiu de tip attack and defense, în care fiecare elev a a avut la dispoziție o infrastructură, cu anumite vulnerabilități, infrastructură pe care a trebuit să o protejeze
Participanții la faza națională a olimpiadei vor avea șansa de a fi selecționați în lotul lărgit al echipei naționale de cybersecurity (Team Romania) pentru Campionatul European de Securitate Cibernetică (ECSC). Selecția va fi susținută în cea de a doua zi de concurs și constă într-o probă de aplicații practice cu un grad mai mare de dificultate, ce cuprinde un exercițiu de tip Attack & Defence.
<La proba de baraj pot participa primii 30 de concurenți cu punctajul cel mai mare, în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute la etapa națională, indiferent de clasa la care au participat. Primii 15 concurenți clasați la proba de baraj din cadrul OSC vor avea oportunitatea de a reprezenta România la Campionatul European de Securitate Cibernetică – ECSC, completând lotul preliminar al României.
Elevii clasați pe primele locuri în clasamentul general al etapei naționale vor obține premii sau mențiuni acordate în conformitate cu prevederile Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a competițiilor școlare. Totodată, OSC oferă oportunitatea primilor clasați la faza națională de a face parte din lotul național extins al României care se va pregăti pentru Campionatul European de Securitate Cibernetică – ECSC, ce va avea loc în acest an în luna octombrie, la Torino (Italia).
Echipa națională de securitate cibernetică (Team Romania) va fi formată din cinci Juniori (cu vârste de până la 20 de ani) și cinci Seniori (21-25 de ani), plus două rezerve. Componența echipei se va stabili după participarea la o etapă de pregătire organizată de Centrul Național Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informații, DNSC, ANSSI, împreună cu profesori și experți din partea partenerilor Orange și Bit Sentinel>, se arată ]ntr-un comunicat al Ministerului Educației.