Curtea Constituțională a decis, marți, amânarea dezbaterilor pe tema obiecțiilor de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal. Formulate de Avocatul Poporului şi de Înalta Curte de Casație și Justiție, obiecțiile privesc noul sistem de impozitare a pensiilor de serviciu.
Pe 17 iunie, Camera Deputaţilor a votat modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, care reglementează instituirea unei taxe pe veniturile şi indemnizaţiile pentru limită de vârstă.
Conform unui amendament, pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, cele cuprinse între 2.000 şi 7.000 se impozitează cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impozitează cu 85% pentru ceea ce depăşeşte această sumă.
În opinia Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), noul sistem de impozitare nu doar că este discriminatoriu şi reprezintă un impozit deghizat pe venit, dar se calculează practic asupra venitului net din pensii, după deducerea din pensia brută a impozitului pe venit. Asta ar duce, de la un anumit nivel, la un procentaj de fiscalizare calculat la pensia brută de 95%.
ÎCCJ arată că, prin raportare la cuantumul de 7.000 de lei al sumei nesupuse taxei criticate, impunerea taxei vizează o categorie restrânsă de contribuabili care obţine venituri din pensii şi indemnizaţii pentru limită de vârstă în condiţiile legilor speciale.
Avocatul Poporului a atacat legea menționată la Curtea Constituțională considerând că actul normativ încalcă două articole din Constituție: articolul 16, privind nerespectarea principiului unei juste aplicări a sarcinii fiscale, și articolul 56 din legea fundamentală, în baza căruia Avocatul Poporului a identificat o discriminare prin dubla impozitare a pensiilor de serviciu.