Are 35 de ani, este jurist într-o multinațională. E un tip ambițios, performant în domeniul de activitate, pragmatic. Seriozitatea și determinarea e moștenirea genetică de la regretatul său tată, care a fost de 3 ori cel mai bun judiciarist din țară, dar care a preferat să rămână în zona Ștei chiar dacă putea să aibă o poziție de conducere în Oradea. Aceasta fiindcă pentru domnia sa familia a fost pe primul loc. Alex Orjan spune că nu a dorit să iasă în evidență la locul său de muncă unde e cel mai vechi angajat, intenția sa a fot să-și construiască o carieră, iar locul unde muncește să fie unul prosper pentru toată lumea. Faptul că vorbește fluent engleză l-a ajutat să fie o companie plăcută și interesantă pentru proprietarul britanic al companiei a cărui încredere a câștigat-o după ce acesta a constatat că ceea ce propunea Alex Orjan era de natură să aducă plusvaloare. Atitudine care îl definește pe Alex Orjan și în afara locului de muncă. El e bihoreanul care conduce Camera de Comerț și Industrie Româno-Chineză în Bihor, un organism născut mai mult dintr-o provocare lansată de mai experimentatul prieten a lui Alex Orjan, omul de afaceri Octavian Bara, proprietrul Auto-Bara.<Prin august 2018 eram într-o discuție cu domnul Octavian Bara. Avea nevoie de niște piese și nu le găsea nicăieri. Și unde să găsești rapid o firmă chinezească ca să imporți piese? Mi-a zis: Ce bună are fi o Cameră de Comerț Româno-Chineză în Oradea. Există în Caraș Severin, ar fi bine să avem și la Bihor. ..Până săptămâna viitoare ai timp să o faci. ..Au venit câteva firme din Bihor…Am reușit. Domnul Bara mi-a zis că a spus că într-o săptămână pot să o fac, dar că era bine și într-o lună>, și-a amintit Alex Orjan zâmbind. A venit apoi 2019, anul pandemiei. Prin Camera de Comerț Româno-Chineză, Ale Orjan a reușit să aducă în Bihor, de la companii de stat din China, aparatură, ventilatoare, de care aveau mare nevoie bolnavii din spitalele din Bihor. Alex Orjan a fost un actor de prim-plan în acea perioadă critică din pandemie implicându-se în eforturile anti-Covid ale autorităţilor medico-sanitare din Bihor. Alex Orjan a facilitat atunci o videoconferință între medicii orădeni de la Spitalul Municipal şi specialişti din Shanghai, privind schemele terapeutice pentru combaterea infecţiei cu coronavirusul. De asemenea, CCICR Bihor a făcut mai multe donații de măști către diferite instituții din Bihor.
Alex Orjan a înțeles încă din urmă cu patru ani că prezența investitorilor chinezi în parcurile industriale bihorene ar fi de natură să dinamizeze dezvoltarea orașului. În acest scop, Filiala Bihor a Camerei de Comerț și Industrie Romania-China (CCIRC) a organizat doua întâlniri, una cu conducerea Consiliului Județean (CJ) Bihor și a doua cu reprezentanții Agenție de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO).„E vorba de anumite proiecte publice, gen spitale, şcoli, alte unităţi educaţionale, investiţii care pot fi făcute pe banii companiilor chineze cu administraţia locală în baza unor parteneriate publice-private .
Numai anul trecut, volumul comercial al afacerilor realizate în sistem reciproc derulate prin Camera de Comerţ Româno – Chineză au fost între 20 – 25 milioane de euro. Poate nu pare o sumă foarte mare, poate pentru cei care cred că din relaţie trebuie să faci proiecte de miliarde de euro, poate să fie aşa, însă o colaborare la nivelul IMM-urilor din România este cea mai pertinentă problemă rezolvabilă, acum.De la o firmă mică care vrea să creeze un produs şi are nevoie de componente din China, până la o firmă care produce foarte bine şi vrea să se extindă cu vânzarea pe piaţa chineză, toate acestea sunt stimulente pentru aceste afaceri şi relaţia româno-chineză poate fie un motor de dezvoltare pentru ele. Noi ne-am concentrat foarte mult pe zona aceasta de a pune faţă în faţă companii româneşti cu companii chineze, vorbim doar de capital privat. În zona administraţiei publice locale ne-am implicat în a-i susţine pentru a-i pune-n legătură cu companii chineze şi a dezvolta împreună parteneriate public-private la nivelul administraţiei locale”, era viziunea CCIR pentru Oradea.
Investiții din China în Bihor
Potrivit lui Alex – Șerban Orjan, investitorii chinezi au nevoie de suprafețe mai mari în parcurile industriale pentru investițiile pe care doresc să le facă. Identificate ca posibilie locații pentru investițiile chinezilor erau considerate în Parcul Industrial de la Tăuteu și în Parcul Industrial din locul fostului CET II. Alex Orjan a demonstrat că poate convinge investitorii din China că Bihorul e atractiv pentru afaceri. Semnarea contractului cu AEW Automotive la Sântion e concludentă. Pentru Oradea, investițiile chineze în domeniul roboticii ar fi necesare și oportune , spune Alex Orjan. Relația cu China au putea contribui și la eficientizarea activității Aeroportului Oradea prin transporturi aeriene de mărfuri, viziunea lui Alex Orjan fiind prezentată de ceva timp conducerii Aeroportului Oradea.
Axat pe agricultură, infrastructură, turism, educație
Alex Orjan, candidatul USR la președinția Consiliului Județean Bihor, e hotărât să aducă un suflu nou în administrația județului.
Alex Orjan, candidatul USR Bihor, își conturează viziunea pentru dezvoltarea județului în câteva priorități esențiale menite să impulsioneze bunăstarea locală.
El își propune să sprijine agricultura, un sector cu un potențial enorm în Bihor, dar care până acum a fost insuficient valorificat. El crede cu tărie că fermierii bihoreni merită mai mult și propune crearea unor târguri și piețe de desfacere destinate produselor agricole locale. Scopul său este clar: munca dedicată a fermierilor să fie recunoscută și recompensată corespunzător, contribuind astfel la dezvoltarea economiei locale.
De asemenea, Alex Orjan își dorește să aducă îmbunătățiri semnificative infrastructurii județului, ca o componentă crucială pentru atragerea investițiilor și crearea de noi locuri de muncă. Modernizarea drumurilor județene și dezvoltarea unui sistem de transport public modern și eficient creează condiții favorabile pentru dezvoltarea economică și socială a Bihorului.
Turismul este un alt pilon central în viziunea lui Alex Orjan. El intenționează să valorifice frumusețile naturale ale județului, de la majestuoșii Munți Apuseni la pitoreasca câmpie a Crișanei. Orjan vede în turism o oportunitate majoră pentru Bihor care să pună în valoare bogățiile naturale și culturale ale acestei regiuni.
Nu în ultimul rând, educația este o prioritate majoră în programul său electoral. Alex Orjan crede în puterea educației de a transforma viitorul, prin urmare susține investițiile masive în infrastructura școlară modernă și crearea unui sistem educațional de performanță. El dorește ca tinerii bihoreni să aibă parte de o educație de înaltă calitate, oriunde ar locui, o șansă la un viitor prosper și împlinit.
Profesioniștii
Alături de Alex Orjan, pe listele USR Bihor pentru Consiliul Județean se află o echipă de profesioniști din diverse domenii, gata să își pună experiența și entuziasmul în slujba cetățenilor.
Florin Nicoara, profesor de matematică la Colegiul Național “Emanuil Gojdu” din Oradea, și-a motivat candidatura din dorința de a contribui la depolitizarea și modernizarea sistemului de învățământ: “Vreau să vă transmit că nu se poate lupta împotriva politizării învățământului decât din interiorul unui partid”. Florin Nicoara consideră că educația trebuie să fie o prioritate națională, iar Bihorul are potențialul de a deveni un pol de excelență în domeniu.
Claudiu Dume, antreprenor în domeniul HoReCa și al construcțiilor, originar din comuna Dobrești, își dorește să folosească experiența acumulată în mediul privat pentru a dezvolta comunitățile rurale din Bihor: “Am o mulțime de proiecte de suflet pentru acest județ, dar, pentru că vorbe tot auzim de 20-30 de ani, vreau ca noi să mergem mai mult pe fapte”. Claudiu Dume susține dezvoltarea infrastructurii în mediul rural, crearea de locuri de muncă și sprijinirea tinerilor antreprenori.
Tincuța Șaitoș, avocat, este convinsă că implicarea cetățenilor în viața comunității este esențială pentru o democrație sănătoasă. Ea pledează pentru o administrație transparentă, care să comunice permanent cu cetățenii și să le ofere posibilitatea de a se implica în luarea deciziilor: “Mi-aș dori ca toți bihorenii să știe că pot participa în mod activ la binele comunității.”
Mihai Florea, medic ATI în cadrul Spitalului Clinic Municipal “Gavril Curteanu” din Oradea. Îşi propune să pună umărul la însănătoşirea sistemului nostru de sănătate.
Silviu Dehelean, 44 ani, președintele USR Bihor, își exprimă dragostea pentru Oradea și dorința de a contribui la dezvoltarea sa continuă, punând accent pe viața culturală, socială și spațiile verzi.
Ana Florea, este educatoarea din Beiuș care a însuflețit un oraș întreg! Ea a ajuns să fondeze un club de teatru pentru 150 de copii din zonă.
Candidații USR Bihor pentru Consiliul Județean reprezintă o alternativă modernă, competentă și transparentă la administrația actuală. Echipa USR este formată din oameni tineri, energici, cu experiență în diverse domenii, hotărâți să lupte pentru un Bihor prosper, în care toți cetățenii să aibă șanse egale la o viață mai bună.