“Aveţi grijă de părinţii şi bunicii dumneavoastră!”, transmite ISU Crișana în condițiile în care au salvat un bărbat de 79 de ani din Beiuș, căzut în casă de trei zile.
Paramedicii i-au acordat bărbatului primul ajutor medical după care l-au transportat, pentru îngrijri suplimentare, la Spitalul Municipal din Beiuş. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a transmis că intervenția a avut loc în contextul în care o rudă a bărbatului a sunat la 112 miercuri după-masă, în jurul orei 17.10, după ce vârstnicul de 79 de ani nu a mai răspuns la telefon de trei zile.
“Pentru salvarea septuagenarului, la adresa indicată au fost mobilizaţi imediat pompierii Secţiei Beiuş, cu o autospecială intervenţie şi cu ambulanţa SMURD a subunităţii. Utilizând autospeciala de lucru la înălţime, pompierii au pătruns, prin balcon, în apartamentul indicat de apelant, găsindu-l pe proprietar căzut în sufragerie, în imposibilitatea de a se ridica”, se arată în comunicat.
Cum ne putem proteja bunicii
– Sunaţi-i cel puţin o dată pe zi şi asiguraţi-vă că păstrează un telefon în apropiere, pentru a putea apela 112 şi/sau un membru al familiei ori un vecin/prieten, în caz de necesitate!
– Preveniţi riscul de cădere, fixând covoarele/preşurile pe podea cu un suport cauciucat!
– Plasaţi covoraşe de cauciuc în interiorul căzii pentru a preveni alunecarea, precum şi covoare antiderapante lângă cadă!
– Montaţi-le benzi led cu senzori de mişcare lângă pat şi pe traseul dinspre dormitor spre baie pentru a preveni căderile în timpul deplasărilor nocturne!
– Achiziţionaţi un sistem GPS prin care îi puteţi urmări dacă sunt dezorientaţi şi se rătăcesc sau un sistem de alarmă care vă va alerta dacă părăsesc un perimetru desemnat.
– Instalaţi detectoare de fum cu alarmă fonică şi luminoasă. Majoritatea incendiilor fatale apar atunci când oamenii dorm!
– Amenajaţi-le spaţiul astfel încât să se poată evacua cu uşurinţă, în caz de urgenţă! În cazul în care locuiesc într-o casă cu etaj, amenajaţi-le o cameră la parter, pentru a le facilita evacuarea!
– Pregătiţi-i! Simulaţi cu ei exerciţii de incendiu pentru a vă asigura că ştiu ce să facă în cazul unui incendiu la domiciliu!
– Conştientizaţi-i cu privire la riscul utilizării lumânărilor şi de importanţa supravegherii acestora. Oferiţi-le alternativa lumânărilor şi candelelor electrice!
– Asiguraţi-vă că pot deschide toate uşile şi ferestrele din casă: încuietorile ar trebui să se deschidă uşor din interior!