Procurorii DIICOT au finalizat cercetările în cadrul operațiunii ”Grimm brothers”, în care a fost investigată o grupare implicată în transportul de droguri de mare risc pe cale maritimă, până în apele teritoriale românești. Este vorba despre pachetele cu cocaină eșuate pe plajele Mării Negre, dar și în Delta Dunării, în martie-aprilie 2019. 16 persoane – cetățeni libanezi, brazilieni, români, sârbi, spanioli și ucraineni – au fost trimise în judecată în acest caz la care au conlucrat autoritățile antidrog din România, DEA (Agenția de combatere a traficului de droguri din Statele Unite), Europol și Interpol.
Anchetatorii au aflat că, la începutul anului 2019, membri ai Balkan Cartel l-au contactat pe un cetățean libanez cu reședința în Brazilia, supranumit ”Sheikul”, care conducea o rețea criminală de colectare a unor mari cantități de cocaină din Bolivia, Peru și Columbia. I-ar fi propus să cumpere și să tranporte spre Europa, prin România, trei tone de cocaină cu o concentrație deosebit de ridicată.
În același timp, Balkan Cartel i-a contactat pe trei spanioli specializați în recuperarea și transportul drogurilor din apele mării.
”Obiectul contractului a fost recuperarea cocainei din apele Mării Negre, manipularea şi depozitarea „mărfii” în condiţii de siguranţă şi asigurarea legăturii cu cetăţenii trimiși pentru a tranporta pe cale rutieră cocaina în afara teritoriului României, către Europa de Vest şi Balcanii de Vest”, au explicat, printr-un comunicat, procurorii DIICOT.
Angajatorii i-au pus la dispoziție ”Șefului”, cel care îi coordona pe spanioli, mari sume de bani, cu care acesta și-a asigurat serviciile mai multor cetățeni români, sârbi și ucraineni. Aceștia aveau diferite roluri: de la a asigura închirierea de imobile și de autoturisme ori mijloacelor de comunicație, până la sprijinirea în orice fel a transportului, depozitării și securizării drogurilor.
Droguri de peste o jumătate de miliard de euro, trimise spre Europa, via România
Astfel, pe 9 februarie 2019, trei tone de cocaină au fost încărcate, în Brazilia, într-o navă sub pavilion al Insulelor Marshall, care a pornit spre Constanța.
”În România, inculpații au cumpărat două bărci de viteză, un autoturism de teren, au închiriat 6 autoturisme (de teren şi transport marfă tip dubiţă) precum și două pensiuni în zona Deltei Dunării, pe brațul Sfântul Gheorghe, județul Tulcea, pentru a desfășura activități de recuperare din apele teritoriale ale României a cocainei și aducere pe uscat cu cele două bărci cumpărate. Operațiunea de recuperare a fost întreruptă de faptul că una dintre bărci, ce conţinea cantitatea de aproximativ 1.040 kg cocaină, s-a răsturnat în zona plajei din localitatea Sf. Gheorghe, judeţul Tulcea, moment în care autorităţile s-au sesizat şi au fost demarate investigaţiile”, se arată în comunicatul DIICOT.
Transportul trebuia asigurat de membrii sârbi ai grupării. Cele 1700 de kilograme de cocaină găsite de autorități au fost evaluate la 200 de milioane de euro – en gros și la 600 de milioane de euro – en detail.
”Din probe a rezultat faptul că o cantitate de aproximativ 300 kg. cocaină a rămas pe teritoriul Turciei, reprezentând plata către gruparea de crimă organizată care a garantat transferul drogurilor între nava sosită din Brazilia și cea ajunsă în România, o cantitate s-a pierdut în mare, din cauza condițiilor meteorologice (fiind găsite numeroase ambalaje goale în apele teritoriale ale României), iar o cantitate a fost scoasă din țară cu destinația Serbia, la scurt timp după răsturnarea bărcii în zona plajei Sf. Gheorghe”, au reținut anchetatorii.
În acest dosar au fost anchetați și doi polițiști, aflați acum sub control judiciar. Din informațiile transmise de Interpol, ”Sheikul” – cel care a livrat cocaina – a fost arestat în octombrie 2019 și se află acum într-un penitenciar din statul Sao Paulo, unde execută o pedeapsă de 22 ani închisoare pentru trafic de droguri.
Dosarul acestei operațiuni va fi judecat de Tribunalul București.