Decizie importantă a Curții Constituționale, care a respins obiectia de neconstituționalitate ridicată de mai mulți deputați PNL și USR cu privire la proiectul de lege care înăsprește condițiile în care străinii pot cumpăra terenuri în extravilanul localităților din România. Propus de 164 de senatori și deputați, cei mai mulți de la PSD, proiectul a fost votat de ambele camere ale Parlamentului, iar acum urmează să fie promulgat de președintele României.
Obiecția de neconstituționalitate formulată de PNL și USR se referă la legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan și de modificare a Legii nr.268/2011 privind privatizarea societăților comerciale ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului și a fost discutată de Curtea Constituțională marți, 14 iulie.
”În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan și de modificare a Legii nr.268/2011 privind privatizarea societăților comerciale ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului este constituţională în raport cu criticile formulate”, se arată în comunicatul CCR.
Potrivit noilor reguli, dacă titularii drepturilor de preempţiune, care au prioritate, nu vor să le cumpere, terenurile agricole pot fi vândute persoanelor fizice care au domiciliul/reședința în raza unității administrativ-teritoriale unde este amplasat terenul, de cel puțin cinci ani, anterior înregistrării ofertei de vânzare.
Persoanele juridice pot cumpăra aceste suprafeţe doar dacă îndeplinesc cumulativ mai multe condiții. Printre acestea se numără situarea sediului social în raza unității administrativ-teritoriale unde este amplasat terenul, desfășurarea de activități în zona respectivă şi venituri minime de 75% din activități agricole. În plus, asociații sunt obligaţi să facă dovada domiciliului național în ultimii cinci ani.
Textul integral al Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan și de modificare a Legii nr.268/2011 privind privatizarea societăților comerciale ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului: