Curtea Constituțională a hotărât că legea privind acordarea unor facilităţi pentru împrumuturile date de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori este neconstituțională. CCR a admis, miercuri, obiecția de neconstituționalitate formulată de parlamentari liberali cu privire la Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.37/2020. Instanța de contencios administrativ a stabilit că actul normativ este contrar principiului bicameralismului, prevăzut de art.61 alin.(2) din Constituție.
Obiecția de neconstituționalitate a fost luată în dezbatere de CCR în cadrul controlului anterior promulgării.
”În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori este neconstituţională, în ansamblul său, fiind contrară principiului bicameralismului, prevăzut de art.61 alin.(2) din Constituție. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru”, se arată într-un comunicat al Curții Constituționale.
Prin vocea liderului deputaților PNL, Florin Roman, liberalii anunțau în luna aprilie că atacă la Curtea Constituţională proiectul de lege de aprobare a OUG 37/2020 privind acordarea unor facilităţi celor care au credite, după ce actul normativ a fost adoptat de Camera Deputaților cu mai multe amendamente.
Proiectul de lege are ca obiect suspendarea, la cerere, a obligaţiilor de plată aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane, pentru o perioadă care să nu depăşească data de 31 decembrie 2020, pentru unii beneficiari ai creditelor acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare, pe fondul posibilelor dificultăţi pe care aceştia le-ar putea întâmpina în rambursare ca urmare a efectelor pandemiei COVID-19.
Sunt vizate persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, întreprinderi mici şi mijlocii, IFN-uri.
Textul integral al legii care a fost atacată la Curtea Constituțională: