Este definitiv: alocațiile copiilor se vor dubla începând cu 1 august. Curtea Constituțională a respins, miercuri, obiecția de neconstituționalitate formulată de Guvernul României privind legea care obligă Executivul să pună în aplicare dublarea alocațiilor.
”În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituționalitate şi a constatat că Legea privind respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.2/2020 pentru prorogarea intrării în vigoare a art.I pct.1 din Legea nr.14/2020 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.9/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr.61/1993 privind alocația de stat pentru copii, precum și pentru modificarea art.58 alin.(1) din Legea nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap este constituţională în raport cu criticile formulate”, a transmis, printr-un comunicat, Curtea Constituțională a României.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 14 ianuarie 2020, legea ce prevedea dublarea alocaţiei de stat pentru copii. Aceasta prevede creșterea alocației la:
- 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
- 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art. 1 alin. (3);
- 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.
Însă, tot în ianuarie, termenul de intrare în vigoare a legii a fost amânat, prin ordonanță de urgență, pentru 1 august. Premierul Ludovic Orban declara atunci că România nu își permite dublarea alocațiilor, care ar presupune un efort bugetar de 7 miliarde de lei.
La începutul lunii iunie, Camera Deputaților a respins ordonanța de urgență a Guvernului care amâna până la 1 august dublarea alocațiilor copiilor. Guvernul Orban a atacat la CCR legea menționată pe motiv că nu sunt precizate sursele de finanțare.