Pe 16 iunie, Parohia Palota a sărbătorit 200 de ani de la punerea pietrei de temelie a bisericii. La slujba festivă, László Böcskei, episcopul romano-catolic de Oradea a spus: <Cu o astfel de ocazie vă puteți închina în fața strămoșilor noștri, cu gândul la așezare și la familiile care ne-au păstrat această frumoasă moștenire. Pe lângă sărbătoarea bisericii este și o sărbătoare a credinței, pe care János Maria Frimont a trăit-o, așteptând ajutor de la Dumnezeu. Datorită alianței cu el, a fost mântuit și a construit o biserică. Biserica ne invită de atunci la întâlniri, „sămânța” semănată atunci continuă să funcționeze, făcând din biserică un spațiu în care lumina, hrana spirituală și spirituală sunt garantate, este un dar de la Dumnezeu >.
Vorbitorul de limba germană al slujbei, Márton Roos, episcop al județului Timiș pensionar , a atras atenția asupra importanței unității, referindu-se la populația germană, română și maghiară.< Poate că suntem de multe feluri, dar unitatea în această credință consolidează și ține comunitatea unită în mod constant > a declarat acesta..
La eveniment a fost prezent și Mihai Vătămănelu, reprezentant al greco-catolicilor din Oradea. La finalul ceremoniei, a avut loc o procesiune cu Altarul Sacru. Conform wikipedia, clădirea bisericii din Palota prezintă un interes special datorită planimetriei neobișnuite și dimensiunilor rar întâlnite în cazul bisericilor sătești. Construcția a început în anul 1824 la comanda prințului Johann Frimont, care a primit această posesiune prin donația împăratului Francisc I, în urma unor fapte de vitejie de care a dat dovadă în timpul războaielor napoleoniene și în Bătălia de Antrodoco (1821). Prințul a adus la începutul secolului al XIX-lea comunitatea de coloniști șvabi, existentă și în zilele noastre în localitate, cu scopul de a repopula satul dispărut în cursul secolului al XVIII-lea. Planul bisericii din interior are forma unei cruci simple cu brațele egale, iar dinspre exterior brațele crucii se lățesc spre capete. Conform tradiției, biserica a fost construită după planurile unor arhitecți italieni care au avut ca sursă de inspirație una dintre decorațiile militare ale prințului Frimont.
Biserica a fost sfințită în data de 22 noiembrie 1829, cu hramul sfântul Anton de Padova.
În 1831 ctitorul, prințul Frimont, a murit la Viena, iar trupul neîsuflețit a fost transportat la biserica din Palota și depus în cavou, conform testamentului. Cavoul este realizat, în partea de sus, din marmură albă de Carrara, iar în partea de jos, din marmură roșie de Salzburg.
Prima renovare a avut loc în anul 1910, biserica fiind renovată din nou la aniversarea a 150 de ani.
e
Ceremonia s-a ]ncheiat cu tradiționalul Kirchweih a germanilor locali.